21 اکتبر 2003، تصاویری که از سیاره کوتوله اریس گرفته شد، در مستندسازی کشف آن استفاده شد.

کشف اریس

این سیاره کوتوله توسط سه اخترشناس به نام‌های «مایک براون»، «چد تروهیو» و «دیوید رابینوویتز» و براساس داده‌های 21 اکتبر 2003 در طی بررسی رصدخانه پالومار از منظومه شمسی بیرونی کشف شد.

این کشف در 5 ژانویه 2005 اعلام شد و مایک براون به آن لقب زینا را داد که یک سال بعد توسط اتحادیه نجوم به اریس تغییر یافت.

در ابتدا اریس بزرگ‌تر از پلوتو به‌نظر می‌رسید. این موضوع بحثی را در جامعه علمی به راه انداخت که منجر به تصمیم اتحادیه نجوم در سال 2006 برای شفاف‌سازی تعریف سیاره شد.

این سه تصویر، تصاویر کشف سیاره کوتوله اریس هستند که با فاصله یک تا دو ساعت گرفته‌ شدند.

درباره سیاره

در دنیای نجوم، اریس دردسرهای زیادی را در میان جامعه نجومی بین‌المللی برانگیخت؛ از زمانی که مسئله نام‌گذاری مناسب آن منجر به تشکیل جلسه پرشور IAU در پراگ شد. در پایان آن کنفرانس، اعضای IAU به تنزل پلوتو و اریس به سیاره کوتوله رأی دادند و منظومه‌شمسی تنها با هشت سیاره باقی ماند.

این سیاره کوتوله مانند پلوتو، در کمربند کویپر قرار دارد. جو آن مانند جو پلوتو، یخ‌زده و منجمد است و لایه‌ای نازک و یخ‌زده بالاتر از سطح آن قرار دارد. اطلاعات درباره آن اندک است، اما مشاهدات تلسکوپی نشان می‌دهد که شباهتش به پلوتو بسیار زیاد است.

این سیاره کوتوله یک ماه بسیار کوچک به‌نام دیسنومیا دارد که هر 16 روز به دور آن می‌چرخد.

اریس
دیسنومیا و سیاره کوتوله‌ای که به دور آن می‌گردد.

با وجود اینکه در ابتدا تصور بر این بود اریس از پلوتو بزرگ‌تر است، بررسی‌های کاوشگر نیوهورایزنز در ۲۰۱۵ نشان داد که این سیاره کوتوله کمی کوچک‌تر از پلوتو است و سه‌برابر دورتر از آن به دور خورشید می‌چرخد.

source

توسط techkhabari.ir