اطلاعات نوشت:  شدت این بحران به حدی است که طی روزهای گذشته بسیاری از محلات شهری تهران، کرج، هشتگرد، شهریار، ملارد، اسلامشهر، ورامین، ری، رباط کریم و نواحی اطراف با قطع یا کاهش شدید فشار آب روبرو شده اند.

از طرف دیگر وضعیت موجودی ۵ سد تأمین کننده آب این ناحیه به قدری وخیم گزارش شده که جز با صرفه جویی در مصرف و اعمال برخی راهکارهای فوری مدیریتی نمی توان از بروز خشکی کامل آنها جلوگیری کرد.

عیسی بزرگ زاده مدیرکل دفتر برنامه ریزی کلان شرکت مدیریت منابع آب ایران و سخنگوی صنعت آب کشور دیروز در یک نشست رسانه ای گفت: میانگین بارش ایران از ابتدای سال آبی جاری(اول مهر ۱۴۰۳) تاکنون به ۱۴۷ میلیمتر رسیده که حدود ۴۰ درصد نسبت به سال گذشته و ۳۸ درصد نسبت به میانگین بارش های دوره بلند مدت ۵۷ سال قبل کمتر شده است .

وی با اشاره به اینکه برخی مناطق کشور از جمله استان تهران در پنجمین سال پیاپی خشکسالی قرار دارد،افزود: مجموع ورودی آبی سدهای کشور ۴۳ درصد کاهش یافته و بیش از ۵۶ درصد از حجم کل مخازن سدها خالی است. البته در برخی سدهای کشور نظیرامیرکبیر(استان البرز)،لار(استان مازندران)، لتیان و ماملو (استان تهران) زاینده‌رود (استان اصفهان)، دوستی و طرق(استان خراسان رضوی)، پانزده خرداد(استان قم)، ساوه(استان مرکزی) استقلال و شمیل(استان هرمزگان)، سفید رود(استان گیلان)، تهم(استان زنجان)، تنگوئیه و نسا(استان کرمان)، وشمگیر(استان گلستان)، رودبال( استان فارس) وضعیت بسیار نگران کننده و میانگین پُرشدگی کمتر از ۱۰ درصد حجم مخزن است.

مدیرکل دفتر برنامه ریزی کلان شرکت مدیریت منابع آب ایران  با تأکید بر اینکه دو سد لار و ماملو که نقش به سزایی در تأمین آب تهران دارند، در معرض خشکی کامل قرار گرفته اند،گفت: هم اینک ۵۰ شهر در ۲۴ استان که بیش از ۷۵ درصد جمعیت کشور را در خود جای داده اند، دارای تنش آبی شدید هستند که وزارت نیرو برای عبور فوری از این وضعیت ۱۶۹ طرح را به اجرا گذاشته است .

وی بیان کرد :تمامی شهرهای استان تهران و البرز به  همراه کلانشهرهای مشهد، اصفهان، اراک، شیراز، کرمان، ساوه، تبریز، بانه و بندرعباس با بیشترین تنش آبی درگیر هستند و در پیشانی این خشکیدگی قرار گرفته اند.

بزرگ زاده گفت: از پاییز پارسال به دفعات فراوان برای احتمال وقوع این بحران و مدیریت مصرف  آبی به مردم هشدار داده بودیم و اکنون برای برون رفت از این تنش تا شروع بارش های جوی سال آبی آینده راهی جز صرفه جویی ۲۵ درصدی در مصرف آب نداریم.این در حالی است که متاسفانه  پارسال مردم فقط ۲/۵ درصد در مصارف آبی خود صرفه‌جویی کردند.

وی با اظهار اینکه به دنبال تأمین آب از منابع زیر سطحی هستیم، گفت: از ۷۰۰ چاه در اختیار فضای سبز شهرداری تهران که سالانه ۱۶۰ میلیون متر مکعب (معادل حجم سد امیرکبیر) آب از آنها استخراج می شود، منابع ۵۵ چاه برای تامین آب شرب مردم تهران کاملاً مناسب است ولی متأسفانه این چاه ها در اختیار وزارت نیرو نیست و شهرداری از آب شرب برای آبیاری ۳۲۶۰ پارک و فضای سبز پایتخت استفاده می کند.

سخنگوی صنعت آب گفت: وزارت نیرو بر اساس تکلیف قانون کاملا آمادگی دارد به جای دریافت آب شرب چاه های شهرداری، به هر میزان پساب تصفیه شده به شهرداری بدهد تا در آبیاری فضای سبز مصرف شود.

وی ادامه داد: به موازات این راهکار بسیار حیاتی و نجات بخش، فاز اول طرح انتقال آب سد طالقان به استان البرز با ۶۰‌درصدپیشرفت فیزیکی تا شهریور به بهره‌برداری خواهد رسید و سهم مصرف آب مردم کرج از سد امیرکبیر به این سد منتقل می‌شود تا منابع امیرکبیر بطور کامل در اختیار تهران قرار گیرد. برنامه جلوگیری از نشتی کف سد لار هم با حفر یک تونل تا سال ۱۴۰۶ محقق می شود که در صورت اجرای این طرح ها به ازای هر پروژه ۲۴۰ میلیون متر مکعب به ظرفیت آب تهران افزوده می‌شود.

بزرگ زاده با بیان اینکه جرایم در نظر گرفته شده برای مشترکان پُر مصرف چندان بازدارند نیست،گفت: ما در دوره‌های خشک ممکن است به لحاظ کیفیت آب دچار چالش شویم، اما این بحران به معنای آب ناسالم نیست. کیفیت آب شرب، خط قرمز ماست. 

وی همچنین در توضیح علت قطعی های مکرر و طولانی آب و عدم اطلاع رسانی به مشترکان در تهران گفت: شبکه آبرسانی تهران حدود ۲۱ هزار کیلومتر طول دارد و برخی لوله‌ها در این شبکه بین ۵۰ تا ۷۰ سال قدمت دارند. از سوی دیگر به دلیل اختلاف ارتفاع مناطق مختلف شهر، ناچار به استفاده از فشارشکن‌های متعدد در فاصله بین مخازن نگهداری تا ادامه طول شبکه (تقریباً هر ۳۰ متر تغییر ارتفاع یک فشارشکن) هستیم، اما این فشارشکن‌ها هم گاهی به شکل مطلوب عمل نمی‌کنند و همین کاهش بیستر فشار آب باعث می‌شود. 

مدیرکل دفتر برنامه ریزی کلان شرکت مدیریت منابع آب گفت: مصرف استان تهران باید از حدود ۳/۷ میلیارد مترمکعب فعلی به ۲/۲ میلیارد مترمکعب تا سال ۱۴۰۷ کاهش یابد و در این میان کاهش ۳۰ درصدی برداشت آب زیرزمینی اجتناب‌ناپذیر است.همچنین سهم کشاورزی از مصرف آب استان حدود ۴۵ درصد است که اگر این سهم اصلاح نشود، رسیدن به تعادل آبی ممکن نخواهد بود.

source

توسط techkhabari.ir