نتایج یک پژوهش جدید حاکی از آن است که کودکان و نوجوانان نسبت به نگرانیهای فزاینده درباره پیامدهای منفی صرف زمان طولانی در فضای مجازی، واکنش نشان دادهاند.
بر اساس این مطالعه، کودکان به جای تکیه بر والدین برای اعمال محدودیت، بهصورت خودخواسته استفاده از تلفنهای هوشمند و شبکههای اجتماعی را مدیریت میکنند و در تلاش هستند تا تأثیرات منفی این ابزارها را کاهش دهند.
تغییر در الگوی رفتاری نوجوانان
در این گزارش آمده است که نوجوانان با آگاهی بیشتر، بهتدریج از تلفنهای همراه هوشمند فاصله میگیرند تا بتوانند سلامت روان، امنیت شخصی و تمرکز خود را بهتر مدیریت کنند.
مطابق نتایج این پژوهش که از طریق نظرسنجی از بیست هزار نوجوان و والدین آنان در هجده کشور انجام شده، تعداد نوجوانان ۱۲ تا ۱۵ سالهای که استفاده از گوشیهای هوشمند، رایانه و تبلت را کاهش دادهاند، در مقایسه با سه سال گذشته، ۴۰ درصد افزایش یافته است.
یافتههای این تحقیق نشان میدهد که کودکان و نوجوانان راهکارهای متنوعی را برای مدیریت تأثیرات روانی ناشی از استفاده از اینترنت به کار گرفتهاند. این راهکارها شامل استراحتهای دورهای از شبکههای اجتماعی، دوری از فضای منفی آنلاین، جستوجوی تجربیات مثبتتر در فضای مجازی و در برخی موارد، توقف کامل استفاده از رسانههای اجتماعی است.
رفتار نوجوانان بازتابی از پیامهایی است که از سوی والدین، رسانهها و همچنین تجربیات شخصیشان دریافت میکنند؛ پیامهایی که بر این موضوع تأکید دارند که استفاده بیش از اندازه از شبکههای اجتماعی لزوماً برای آنها مفید نیست.
به همین دلیل، بسیاری از نوجوانان بدون آنکه بخواهند بهطور کامل از رسانههای اجتماعی کنارهگیری کنند، در پی یافتن راهکارهایی برای حفظ سلامت روان خود هستند.
در همین راستا، گزارشی که در سال گذشته منتشر شد نشان داد که ۳۳ درصد از نوجوانان ۸ تا ۱۷ ساله معتقدند میزان استفادهشان از صفحهنمایش بیش از اندازه است.
از سوی دیگر، طبق گزارشی دیگر، ۴۷ درصد از نوجوانان ۱۶ تا ۲۴ ساله با هدف کاهش حواسپرتی و حفظ آرامش، اعلانها را غیرفعال کرده و از گزینه «مزاحم نشوید» استفاده میکنند. این میزان در مقایسه با سال ۲۰۲۳ میلادی (۱۴۰۲ شمسی)، که ۴۰ درصد بود، افزایش داشته است.
source