بنو: یک سیارک نزدیک به زمین
بنو یکی از سیارکهای نزدیک به زمین است که هر شش سال یکبار به کمترین فاصله خود از سیاره ما، یعنی حدود ۲۹۹ هزار کیلومتری، میرسد. دانشمندان برآورد کردهاند که احتمال برخورد این سیارک با زمین در سپتامبر سال ۲۱۸۲ حدود ۱ در ۲۷۰۰ است.
تأثیرات فوری و بلندمدت برخورد
درصورت برخورد سیارک بنو با زمین، اثرات مخربی در مقیاس جهانی به همراه خواهد داشت. مطالعه اخیر نشان میدهد که چنین برخوردی میتواند بین ۱۰۰ تا ۴۰۰ میلیون تن گرد و غبار را وارد جو کند، که این امر میتواند آبوهوا، ترکیب شیمیایی جو و فرآیند فتوسنتز گیاهان را برای سه تا چهار سال مختل کند.
لان دای، پژوهشگر مرکز فیزیک آبوهوا در دانشگاه ملی پوسان کره جنوبی و نویسنده اصلی این مطالعه که در مجله Science Advances منتشر شده است، میگوید:
“تجمع گرد و غبار در جو میتواند به کاهش نور خورشید و افت دمای جهانی منجر شود، پدیدهای که میتوان آن را یک «زمستان ناگهانی» نامید.”
در بدترین سناریو، میانگین دمای زمین تا چهار درجه سانتیگراد کاهش مییابد، بارندگی جهانی حدود ۱۵ درصد کمتر میشود، فتوسنتز گیاهان بین ۲۰ تا ۳۰ درصد کاهش مییابد و لایه اوزون، که از زمین در برابر اشعههای فرابنفش خورشید محافظت میکند، تا ۳۲ درصد نازکتر میشود.
![](/images/docs/000083/083110/images/Benno-Asteroid-1.jpg)
پیامدهای زمینشناختی و زیستمحیطی
برخورد سیارکی به این ابعاد میتواند امواج ضربهای شدید، زلزلههای عظیم، آتشسوزیهای گسترده در جنگلها و تشعشعات حرارتی مخرب ایجاد کند. همچنین، دهانهای بزرگ در سطح زمین شکل میگیرد و مقادیر زیادی غبار و ذرات به جو پرتاب میشوند که اثرات درازمدتی بر اقلیم و اکوسیستم خواهند داشت.
دای و اکسل تیمرمن، فیزیکدان آبوهوا و مدیر مرکز فیزیک آبوهوا، توضیح میدهند که این حجم عظیم از ذرات معلق در جو میتواند تأثیرات پایداری بر اقلیم داشته باشد و رشد گیاهان در خشکی و دریا را مختل کند.
تلفات انسانی و اثرات جهانی
برخورد چنین سیارکی میتواند تلفات انسانی گستردهای به همراه داشته باشد. با این حال، برآورد دقیق میزان خسارت به محل برخورد بستگی دارد.
ویژگیهای سیارک بنو
دانشمندان اطلاعات جامعی درباره بنو دارند. این سیارک از مجموعهای از مواد سنگی تشکیل شده و یک جسم جامد یکپارچه نیست. بنو در واقع بقایای یک جرم آسمانی بزرگتر است که در حدود ۴.۵ میلیارد سال پیش، همزمان با شکلگیری منظومه شمسی، به وجود آمده است.
در سال ۲۰۲۰، فضاپیمای OSIRIS-REx ناسا نمونههایی از سنگ و غبار این سیارک را برای مطالعه به زمین آورد.
نتیجهگیری
به گفته تیمرمن، احتمال برخورد بنو با زمین بسیار اندک و در حدود ۰.۰۳۷ درصد است. بااینحال، در صورت وقوع، پیامدهای آن بسیار جدی خواهد بود و میتواند به بحران غذایی طولانیمدت در سراسر جهان منجر شود.
source