صاحب‌خبر –

جهان صنعت نیوز، بحران کمبود گاز در کشور، همچنان ادامه دارد. کشوری که رتبه دوم ذخایر گازی جهان را دارد، امسال هم با مشکل کمبود گاز مواجه است.

سعید توکلی، مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران در ۲۳ آبان سال جاری گفت: روزانه در اوج مصرف در کشور، کمبود ۲۵۰ میلیون تا ۳۰۰ میلیون مترمکعبی گاز وجود دارد.

محمدرضا جولائی، مدیر هماهنگی و نظارت بر تولید شرکت ملی گاز ایران، در حاشیه بازدید از پالایشگاه گاز ایلام در ۲۹ آبان ماه سال جاری در جمع خبرنگاران با اعلام پیش‌بینی کمبود ۳۰۰ میلیون مترمکعب گاز در فصل سرما گفت: روزانه ۸۴۰ میلیون مترمکعب گاز در کشور تولید می‌شود، ولی با توجه به شروع زودهنگام فصل سرما، شرایط برای شبکه گاز کمی با مشکل مواجه شده است.

به نظر می‌رسد که این دو مقام مسئول پیش‌تر از این اوضاع آگاه بودند. البته باید این سوال را پرسید که اگر مسئولان می‌توانستند این اوضاع را پیش‌بینی کنند، چرا هیچ اقدامی برای جبران آن انجام ندادند؟

بحران کمبود گاز در کشور، با شروع فصل سرما بار دیگر نمایان شده است و از اولین نشانه‌های آن می‌توان به قطعی‌های مکرر برق اشاره کرد.

پس از پایان کشمکش‌ها بر سر مازوت‌سوزی و بازگشت دوباره مازوت به نیروگاه‌ها، این بار مسئولان وزارت نیرو از بازگشت قطعی‌های برق به دلیل کاهش ذخایر سوخت نیروگاهی خبر داده‌اند.

در حال حاضر، بیش از ۸۰ درصد برق کشور از طریق نیروگاه‌های حرارتی تامین می‌شود که سوخت اول آن‌ها گاز است.

پایگاه خبری وزارت نیرو به نقل از ناصر اسکندری، سرپرست معاونت راهبری تولید شرکت برق حرارتی، نوشته است: ۸۵۰۰ مگاوات از ظرفیت نیروگاه‌ها به‌دلیل نبود سوخت خارج از مدار هستند. نیروگاه‌های حرارتی کشور به صورت تجمعی بیش از پنج میلیارد مترمکعب گاز کمتری را برای نیروگاه‌ها دریافت کردند.

محسن پاک‌نژاد، وزیر نفت، در حاشیه جلسه هیات دولت در روز چهارشنبه ۲۸ آذرماه در جمع خبرنگاران ضمن عذرخواهی بابت کمبود گاز در کشور عنوان کرد: برای سال آینده تدابیری اندیشیده خواهد شد!

نکته مورد توجه آن است که موضوع کمبود گاز، موضوع جدیدی نیست. کمبود گاز، سال‌هاست که گریبان‌گیر کشور شده است، اما تاکنون تدبیری جهت جبران آن اندیشیده نشده است.

کمبود گاز موضوعی کلان است و با تجویز مسکن‌های کوتاه‌مدت مانند پویش کاهش دو درجه‌ای دما حل نخواهد شد و عذرخواهی صرف مسئولان هم نمی‌تواند بهبودی در روند ایجاد کند.

طبیعتا مقصران شرایط کنونی باید عذرخواه مردم باشند، اما این عذرخواهی‌ها زمانی قابل تقدیر است که اقدامی برای بهبود شرایط انجام شود، نه آنکه باز هم مسئولان وعده آینده را پیش بکشند.

وعده‌ای که به نظر می‌رسد باز هم وزرا روی مصرف‌کنندگان و صنایع برای تامین برق و گاز حساب باز کرده‌اند. از این رو، پیش از هر اقدامی توجه به زیرساخت‌ها برای جبران کمبود گاز امری ضروری است. نه آنکه از عذرخواهی به‌عنوان تاکتیکی برای فرار از پاسخ‌گویی استفاده شود.

محمود نجفی‌عرب، رئیس اتاق بازرگانی تهران، در بیست و دومین نشست هیات نمایندگان اتاق بازرگانی ایران گفت: متاسفانه ناترازی‌ها در بخش‌های مختلف انرژی در کشور باعث شده که واحدهای تولیدی در تابستان با کمبود برق و در زمستان با کمبود برق، گاز و گازوئیل دچار تعطیلی شوند.

به گفته او، شاخص مدیران خرید یا همان شامخ صنعت در چهارمین ماه منتهی به آبان به دلیل سیاست‌گذاری‌های نابهینه و قطعی برق واحدهای تولیدی دچار رکود عمیق شده است. به نحوی که شرکت‌های تولیدی با متوسط ظرفیت ۴۱ درصد مشغول به کار بودند.

کمبود گاز در کنار کمبود برق، مستقیما به صنایع ضربه زده است؛ طوری که برخی از صنایع که وابستگی کامل به گاز داشته، در معرض تعطیلی کامل قرار دارند.

با این حال باید گفت که اگر هرچه سریع‌تر برای حل بحران ساختاری کمبود گاز تدبیری اندیشیده نشود، این بحران روز به روز اسفناک‌تر خواهد شد و میزان کمبود به بیش از ۳۰۰ میلیون مترمکعب در روز خواهد رسید.

منبع: تجارت نیوز

∎​

source

توسط techkhabari.ir