به گزارش خبرگزاری ایمنا، رسانههای آزاد، روزنامهها و مطبوعات در هر جامعهای از ارکان توسعه و دموکراسی بهشمار میآید، بر این اساس خبرگزاری ایمنا، مرور عناوین مطبوعات کشور را بهصورت روزانه در دستور کار خود دارد.
روزنامه ایران در صفحه نخست امروز خود با تیتر «روز دیالوگ در دانشگاه» نوشت: گفتوگو بهمثابه راهبرد و نه امری تشریفاتی؛ توصیفی است از حضور روز گذشته رئیسجمهوری در دانشگاه صنعتی شریف.
مسعود پزشکیان به مناسبت روز دانشجو به این دانشگاه رفت. اما آنچه رقم خورد صرفاً حضور تشریفاتی رئیسجمهوری در دانشگاه نبود. وقتی مسعود پزشکیان خطاب به دانشجویان تأکید کرد «باید با هم گفتوگو کنیم و بر اساس منطق به راهکار و راهحل برسیم» یعنی تلاش کرد این رویداد هرساله را به امری فراتر از یک رسم مناسبتی تبدیل کند. این نشست، یک خطابه یکطرفه هم نبود، بلکه گفت و شنودی دوسویه بود؛ هم دانشجویان گفتند و شنیدند، هم رئیسجمهوری شنید و گفت.
پیش از سخنرانی پزشکیان، ۱۳ دانشجو با گرایشهای مختلف سخن گفتند. پزشکیان هم عمده اظهارات خود را به پاسخ دغدغههای دانشجویان اختصاص داد. این اظهارات یا پاسخها، در چهارچوب رویکرد کلان دولت چهاردهم یعنی «وفاق» بود. در رویکرد وفاق طرح مسائل به معنای مچگیری، بیان مشکلات به قصد فرافکنی و پیش کشیدن معضلات برای سلب مسئولیت نیست. در طرح مسئله صرفاً یک هدف دنبال میشود؛ ایجاد دیدگاه مشترک باهدف رسیدن به راهحل مشترک. زیرا در دولت چهاردهم اصل این است که یک دست صدا ندارد و راهحل فقط در یک جا یعنی دولت نیست. یا مسائل خود را با هم حل میکنیم، یا مسائل خود را باهم حل نمیکنیم. بر مبنای این مشی است که گفتوگو جایگاهی ویژه مییابد. یعنی گفتوگو راهبردی است که قرار است راهبردهای حل مسائل از درون آن شکل بگیرد.
روزنامه کیهان در صفحه نخست امروز خود با تیتر «خواسته تروریستهای سوریه با خواستههای «اسرائیل» مو نمیزند» نوشت: چند روز پیش بود که در بحبوحه درگیریها در شمال سوریه، کارشناس صهیونیست به سازمان رادیو و تلویزیون سراسری رژیم صهیونیستی گفت که «رهبران تروریستهای سوری در حال برنامهریزی برای فتح سفارت اسرائیل در دمشق و بیروت هستند.» این کارشناس، «مردخای کیدار»، با تأکید بر اینکه «آنها اسرائیل را راهحل میدانند نه مشکل» تأکید کرد که تروریستها آماده توافق صلح با اسرائیل هستند، اما به شرطی که سوریه و لبنان را تحت کنترل بگیرند! همزمان از ادامه حملات رژیم آپارتاید اسرائیل به مرزهای سوریه و لبنان بسیار میشنویم. بگذریم از اینکه با یک هماهنگیِ زمانی و چند ساعت پس از آتشبس بین حزبالله و رژیم آپارتاید اسرائیل تکفیریها بلوای خود را آغاز کردند. به هر حال، باز هم از این سنخ خبرها منتشر میشود تا شواهد و قرائن بیشتری برای همپیمان بودن تروریستهای تکفیری در سوریه با رژیم آپارتاید اسرائیل باشد. مسئله فقط این نیست که تروریستها به جای جنگیدن با اشغالگران صهیونیست با مسلمانان میجنگند، بلکه شواهد روشن حاکی از همسویی کامل تکفیریها و صهیونیستهاست که کمر به جنگ مقاومت و مسلمانان بستهاند. نگاهی به مواضع رژیم صهیونیستی و ذوقزدگی آنها نیز، همین مسئله را تأیید میکند.
درست در این شرایط است که یکی از سرکردههای «ارتش آزاد سوریه» در مصاحبه با روزنامه عبری اذعان کرد که تروریستهای تکفیری با رژیم صهیونیستی دوست هستند و با هیچکسی جز دولت بشار اسد، حزبالله لبنان و ایران دشمنی ندارند. او به شرط آنکه نامش فاش نشود در مصاحبهای با روزنامه تایمز رژیم صهیونیستی به دوستی خود با این رژیم اذعان کرد و دولت «بشار اسد»، رئیسجمهور سوریه، حزبالله لبنان و ایران را «دشمنان» خود نامید. آنطور که ایسنا به نقل از این نشریه نوشته است، او گفت: «آنچه که اسرائیل علیه حزبالله در لبنان انجام داد به ما کمک بزرگی کرد. ما از ایجاد رابطه دوستی با همه در منطقه از جمله اسرائیل حمایت میکنیم و دشمنانی بجز رژیم اسد، حزبالله و ایران نداریم.»
روزنامه جوان در صفحه نخست امروز خود با تیتر «عراقچی: دولت سوریه گفتگو با معارضان مشروع را شروع کند!» نوشت: حرکت سریع و دور از انتظار گروههای زیر چتر تحریرالشام به سمت شهرهای اصلی سوریه که بحث کنترل دمشق را جدیتر از هر موقع دیگری در افق قرار داده، باعث شده که رژیمصهیونیستی از خلأ امنیتی آشوبناک در سوریه به سود خود بهره ببرد. تلآویو دیروز نیروهای زمینی و هوایی بیشتری به جولان اشغالی اعزام کرد و همزمان ارتش اسرائیل به مراکز تولید سلاح شیمیایی در سوریه حمله کرد تا از چیزی که آن را «افتادن این تسلیحات به دست شورشیان مسلح» مینامد، جلوگیری کند. در چنین اوضاع و احوال پیچیدهای، وزیرخارجه ایران بعد از نشست سهجانبه با همتایان روس و ترکیهای، دولت سوریه را به گفتگو با «معارضان مشروع» دعوت کرده است.
روند رویدادهای امنیتی که در صحنه سوریه در حال وقوع است، همچنان نگرانیها را در سطح منطقهای و بینالمللی افزایش داده است و در این میان بازیگرانی که نزدیک به مرزهای سوریه هستند بیش از دیگران از این وضعیت احساس خطر میکنند. اگرچه پس از حمله ناگهانی تروریستها به استان حلب در شمال سوریه، رسانهها و تحلیلگران، این حمله را همسو با سیاستهای اسرائیل در منطقه عنوان کردند، اما به نظر میرسد پیشروی تکفیریها آنگونه که گفته میشود، بهطور کامل رضایت سران تلآویو را جلب نکرده است.
با توجه به پیچیدگی صحنه سوریه، زمان شروع مجدد درگیری که از سال ۲۰۲۰ تقریباً متوقف شده بود، سؤالاتی را در مورد موضع اسرائیل نسبت به تحولات کنونی ایجاد کرده است. در حالی که برخی مقامات صهیونیستی و رسانههای عبری مدعی هستند که قدرتگیری گروههای تروریستی در سوریه، امنیت سرزمینهای اشغالی را تضمین خواهد کرد، اما سران این رژیم از وقوع خلأ امنیتی در آینده ابراز نگرانی میکنند و به همین دلیل دست به تحرکات امنیتی در مرزهای سوریه زدهاند تا برای هرگونه سناریویی آمادگی داشته باشند.
روزنامه وطن امروز در صفحه نخست امروز خود تیتر «در دوحه چه گذشت؟» را برگزید و نوشت: وزیر امور خارجه کشورمان در ادامه رایزنیها پیرامون تحولات سوریه، دیروز در نشست بینالمللی دوحه (دوحه فروم) حضور یافت تا در حاشیه این همایش، رایزنیها درباره سوریه را دنبال کند.
سیدعباس عراقچی گفت که در نشست وزرای خارجه روند آستانه در دوحه بر این موضوع تاکید شد که «گفتوگوهای سیاسی بین دولت سوریه و گروههای معارض مشروع آغاز شود».
به گزارش «وطن امروز»، بیش از ۱۰ روز است سوریه در مرکز تحولات خاورمیانه قرار دارد. دقیقاً ساعاتی پس از برقراری آتشبس بین لبنان و رژیم صهیونیستی، گروههای تروریستی حملات گستردهای را به نقاطی از سوریه انجام دادند و پس از سیر تحولاتی عجیب و البته سریع در این کشور که همه را شگفتزده کرد، دستگاه سیاست خارجی کشورمان سعی کرد راهحلی سیاسی برای این بحران بیابد.
عراقچی چند روز بعد از شعلهور شدن جنگ در سوریه، به این کشور سفر کرد. او قبل، حین و بعد از سفرش به سوریه و حتی دیروز که در قطر حضور داشت، بر حمایت تهران از دمشق تاکید کرده است. عراقچی بعد از سوریه به ترکیه رفت تا نشان دهد از نظر تهران، تحولات سوریه تا چه میزان به همسایه شمالی آن یعنی ترکیه مربوط میشود!
سفر بعد عراقچی به بغداد بود. جایی که جمعه ۱۶ آذر به همراه همتای سوری و عراقی خود، نشستی سهجانبه برگزار کردند و در بیانیهای که تا حدی میشد از پیش آن را پیشبینی کرد، بر مبارزه با تروریسم و حمایت کشورهای منطقه از سوریه و مبارزه با گروههای تروریستی تاکید کردند. شاید شاهبیت حضور عراقچی در بغداد این بود که او در نشست با همتایان عراقی و سوری خود، به صراحت گفت ایران هر آنچه سوریه بخواهد و درخواست کند را در اختیارش قرار خواهد داد.
روزنامه شرق در صفحه نخست امروز خود تیتر «ایران و ظرفیتهای جدید منطقهای» را برگزید و نوشت: معارضان سوریهای که اینک دامن قدرت گستردهاند، «نسخه بهروزشدهای» از سلفیهایی هستند که روزگاری چهرهای خونین از خود به یادگار گذاشته بودند. اینان همچون طالبان به بازسازی چهره خود پرداختهاند. ایران توانست با مهارت و تدابیر پنهان با طالبان کنار آید و تهدید را تبدیل به فرصت کند. قضاوت درباره اینکه آیا جمهوری اسلامی در مواجهه با طالبان ظرفیت مهمی از خود نشان داده و تا چه حد در قامت یک بازیگر پراگماتیست و غیرایدئولوژیک ظاهر شده است، نیاز به زمان دارد. اگرچه معارضان سوری متفاوتاند اما یک پرسش مهم این است که آیا ظرفیت بازیگری پراگماتیست ایران باز هم سر بر خواهد آورد؟ به طریقی متناقضنما سلطه ترکیه بر معارضان سوری همزمان از دشواری کار با آنان میکاهد و میافزاید. اینان با تجربهای که در مناطق تحت اشغال خود در شمال سوریه و تحت حمایت نیروهای امنیتی ترکیه اندوختهاند، با نهادسازی سیاسی-اقتصادی آشنا شده و مزه ثروت ناشی از قدرت چریکی را چشیدهاند. آنان ضرورت تبدیل شورش به نهاد را دریافتهاند هرچند هنوز کاملاً آن را نیاموختهاند. اینک دیگر دریافتهاند که چگونه مناسبات بینالمللی را برای کسب ثروت و منزلت به کار گیرند و رفتاری جهانپسندانه در پیش گیرند تا قدرتمندان اصلی در جامعه بینالمللی به دولتداری آنان رضایت دهند. به کمک ترکیه، قواعد بازی منطقهای در کسب رضایت آمریکا و اسرائیل را دریافتهاند. پرسش این است که نقشه جدید میدان قدرت چیست و چه ظرفیتهایی برای «کار دیپلماتیک» دارد؟ دیپلماسی صرفاً مسافرت به کشورهای «دوست و برادر و همپیمان» نیست. دیپلماسی ظرفیت کار با معارضان و دشمنان و مخالفان نیز هست.
روزنامه دنیای اقتصاد در صفحه نخست امروز خود تیتر «اقتصاد مازوتسوز» را برگزید و نوشت: تهرانیها روز گذشته آلودهترین آسمان پایتخت را تحمل کردند. گزارش «دنیایاقتصاد» از روند آلودگی هوای تهران حاکی است، غلظت و انباشت ذرات آلاینده و گازهای سمی در ۲۴ ساعت منتهی به ظهر شنبه، به بیشترین مقدار از ابتدای پاییز رسید؛ بهطوریکه شاخص آلودگی روزانه، عدد ۱۶۰ را ثبت کرد. اما «مهمتر از شدت آلودگیهوا»، منبع آن است؛ چراکه نتایج بررسیهای «دنیایاقتصاد» نشان میدهد «مهدود» شکلگرفته در سطح شهر تهران با آلودگی روزها و هفتههای قبل، متفاوت است. آسمان تهران از صبح پنجشنبه گذشته مملو از آلاینده دیاکسید گوگرد شد؛ شاخص آلایندگی SO۲ طی ۳ روز گذشته در سطح عددی ۳۵، ۴۰ و ۴۶ قرار گرفت. تجاوز این شاخص از تراز عددی ۳۰ به معنای «شروع مازوتسوزی یا دیگر سوختهای پر گوگرد» است. این سوخت مخرب سلامتی انسان که آثار تخریبی آن به مراتب بیشتر از ذرات معلق است، بهدلیل ناترازی انرژی، به صنایع و نیروگاهها تحمیل میشود. اقتصاد مازوتسوز، میوه تلخ سیاستگذاریهای نادرست است.
source