این پژوهش که به همت محققان دانشگاه فلیندرز استرالیا انجام شد، درباره تاثیر دو نوشیدنی گرم و پرطرفدار جهان، یعنی چای و قهوه، بر سلامت استخوان زنان سالمند دیدگاهی تازه ارائه میدهد.
محققان دانشگاه فلیندرز دادههای حاصل از مطالعه شکستگیهای ناشی از پوکی استخوان را تحلیل کردند و با اندازهگیری مکرر میزان مصرف چای و قهوه و همچنین بیامدی ناحیه لگن و بالای استخوان رانــ که خطر شکستگی بالاتری دارند، به مدت ۱۰ سال، دریافتند تراکم استخوان لگن زنانی که چای مینوشیدند، در مقایسه با افرادی که چای مصرف نمیکردند، کمی بالاتر بود.
هرچند این تفاوت اندک بود، تیم پژوهشی تاکید کرد که از نظر آماری معنادار است و در مقیاس بزرگ، میتواند نتایج محسوسی داشته باشد.
دکتر انوو لیو، از نویسندگان این مطالعه و عضو دانشکده پزشکی و بهداشت عمومی دانشگاه فلیندرز، گفت: «حتی افزایشی اندک در میزان تراکم استخوان، در مقیاس بزرگ، میتواند به کاهش تعداد شکستگیها منجر شود.»
با این حال، او تاکید کرد که قهوه داستان پیچیدهتری دارد. به گفته دکتر لیو، مصرف متعادل قهوه، حدود دو تا سه فنجان در روز، بهطور کلی آسیبی به سلامت استخوان وارد نکرد، اما نوشیدن بیش از پنج فنجان در روز با کاهش تراکم استخوان مرتبط بود که نشان میدهد مصرف بیشازحد قهوه میتواند زیانبار باشد.
او افزود: «جالب اینجا است زنانی که الکل بیشتری مصرف میکردند، با آثار منفی بیشتر قهوه بر تراکم استخوان مواجه بودند، در حالی که چای بهویژه برای زنان مبتلا به چاقی، مفیدتر به نظر میرسید.»

نویسندگان این مطالعه میگویند احتمالا ترکیباتی به نام کاتچینها که در چای بهوفور یافت میشوند، به تقویت تشکیل استخوان و کُند شدن تخریب استخوان کمک کنند. در مقابل، طبق مطالعات آزمایشگاهی، کافئین موجود در قهوه میتواند در جذب کلسیم و متابولیسم استخوان اختلال ایجاد کند؛ هرچند این اثر معمولا خفیف است و با افزودن شیر تا حدی جبران میشود.
این تیم تحقیقاتی نزدیک به ۱۰ هزار زن ۶۵ ساله و بالاتر را به مدت ۱۰ سال تحت نظر گرفت تا بررسی کند آیا هر روز نوشیدن چای یا قهوه با تغییرات تراکم مواد معدنی استخوان (BMD) در آنانــ شاخصی کلیدی برای خطر پوکی استخوانــ ارتباط دارد یا خیر.
به گزارش جیسنتیل، پوکی استخوان یکی از چالشهای بزرگ سلامتی در جهان است که از هر سه زن بالای ۵۰ سال، یک نفر را درگیر میکند و هر سال به میلیونها مورد شکستگی استخوان منجر میشود. تا پیش از این، شواهد درباره فواید یا مضرات چای و قهوه برای استخوانها متناقض بود و مطالعات اندکی این ارتباط را در بازهای طولانی بررسی کرده بودند.
اگرچه تفاوتهای مشاهدهشده از نظر آماری معنادارند، تیم پژوهشی تاکید میکند تغییرات آنقدر بزرگ نیستند که افراد را به تغییرات اساسی در سبک زندگی وادار کنند. دکتر لیو میگوید: «نتایج ما به این معنا نیست که باید قهوه را کنار بگذارید و فقط چای بنوشید، بلکه نشان میدهد مصرف متعادل چای میتواند یکی از راههای ساده تقویت سلامت استخوان باشد، در حالی که مصرف زیاد قهوه با این هدف بهویژه برای زنانی که الکل مصرف میکنند، گزینه ایدهآلی محسوب نمیشود.»
او در پایان تاکید کرد: «پایههای اصلی سلامت استخوان دریافت میزان کافی کلسیم و ویتامین دی است، اما برای زنان سالمند، انتخاب آنچه در فنجانشان است هم میتواند گامی کوچک به سمت استخوانهایی قویتر باشد.»
source