به گزارش بولتن نیوز به نقل از خبرگزاری فارس – روزنامه آمریکایی در این گزارش نوشته هنگامی که رئیسجمهور ترامپ اعلام کرد کارزاری را برای بازگشایی مسیر کشتیرانی در دریای سرخ راهاندازی کرده انتظار داشت ظرف ۳۰ روز از شروع حملات اولیه نتایج را ببیند.
مقامهای دولتی که اشارهای به نام آنها نشده به نیویورکتایمز گفتهاند ترامپ خواستار ارائه یک گزارش پیشرفت از نتایج عملیاتها در یمن نشده بود.
آن گزارش نشان میداد که نتایج مورد انتظار به دست نیامدهاند. به گفته منابع آگاه ایالات متحده حتی نتوانسته بود به برتری هوایی علیه حوثیها دست پیدا کند.
در واقع، پس از ۳۰ روز تشدید حملات علیه این گروه یمنی نتایج حاصلشده از حرکت آمریکا به سمت یک درگیری نظامی پرهزینه و بیثمر در منطقه خبر میداد.
حوثیها چندین پهپاد MQ-9 Reaper آمریکایی را سرنگون کردند و به حملات خود به کشتیهای نیروی دریایی در دریای سرخ از جمله یک ناو هواپیمابر آمریکایی، ادامه دادند.
حملات آمریکا نیز در ماه اول بیش از یک میلیارد دلار مهمات و تسلیحات مصرف کرد. وضعیت زمانی بدتر شد که دو جنگنده F/A-18 Super Hornet که هرکدام ۶۷ میلیون دلار ارزش داشتند به دریا سقوط کردند.
نیویورکتایمز نوشته کار که به اینجا رسید ترامپ دیگر تحمل ادامه این وضعیت را نداشت. «استیو ویتکاف» فرستاده ویژه ترامپ در خاورمیانه که در مذاکرات هستهای با ایران به میانجیگری عمان شرکت داشت اعلام کرد مقامات عمانی پیشنهادی ارائه کردهاند که میتواند راه خروجی مناسبی برای آمریکا از یمن باشد.
پیشنهاد از این قرار بود که آمریکا بمبارانها را متوقف کند و در مقابل یمنیها هم دیگر کشتیهای آمریکایی را در دریای سرخ هدف قرار ندهند.
با این حال، این توافق شامل هیچ بندی برای متوقف شدن حملات یمنیها به کشتیهایی که مرتبط با اسرائیل بودند نمیشد.
در تاریخ ۵ می، کاخ سفید به طور ناگهانی به مقامات فرماندهی مرکزی آمریکا دستور داد عملیات تهاجمی علیه یمنیها را «متوقف کنند».
ترامپ هنگام اعلام توقف درگیریها با لحنی تقریباً تحسینآمیز از انصارالله یمن سخن گفت.
با وجود اینکه ترامپ پیشتر قول داده بود این گروه را «کاملاً نابود» کند او در آن روز اظهار داشت: «ما آنها را به شدت هدف قرار دادیم و آنها توانایی بالایی در تحمل این حملات نشان دادند. میتوان گفت شجاعت زیادی در آنها وجود داشت.»
نیویورکتایمز نوشته اعلام ناگهانی پیروزی بر حوثیها نشان میدهد برخی اعضای تیم امنیت ملی رئیسجمهور، توانایی این گروه را که به خاطر مقاومتش زبانزد است دستکم گرفته بودند.
چند مقام آگاه به این رسانه گفتهاند ژنرال «مایکل ای. کوریلا» فرمانده سنتکام از جمله کسانی بود که خواستار یک عملیات قاطع علیه یمنیها شده بود و وزیر دفاع و مشاور امنیت ملی ترامپ هم از آن حمایت کرده بودند.
ژنرال کوریلا از نوامبر ۲۰۲۳ که حوثیها حملات به کشتیهای عبوری از دریای سرخ را به عنوان راهی برای هدف قرار دادن اسرائیل به دلیل تهاجم به غزه آغاز کردند، به دنبال مقابله با این گروه بود.
اما رئیسجمهور وقت، «جو بایدن» معتقد بود که درگیری شدید با انصارالله یمن جایگاه این گروه را در صحنه جهانی بالا میبرد. به همین دلیل، او تنها حملات محدودی علیه این گروه را مجاز کرد، اما این حملات نتوانست حوثیها را متوقف کند.
اما با آمدن ترامپ کوریلا تصور کرد که راه برای او باز شده است. او پیشنهاد یک عملیات ۸ تا ۱۰ ماهه را داده و گفته بود که جنگندههای نیروی هوایی و نیروی دریایی، سیستمهای دفاع هوایی یمنیها را نابود میکنند.
سه مقام آمریکایی به نیویورکتایمز گفتهاند مرحله بعدی این بود که آمریکاییها به ترورهای هدفمند مشابه عملیات اخیر اسرائیل علیه حزبالله روی بیاورند.
مقامات سعودی از طرح ژنرال کوریلا حمایت کردند و فهرستی از ۱۲ رهبر ارشد انصارالله ارائه دادند که معتقد بودند کشتن آنها جنبش را فلج میکند.
اما امارات متحده عربی، یکی دیگر از متحدان قدرتمند آمریکا در منطقه، نسبت به موفقیت این طرح تردید داشت. حوثیها سالها بمبارانهای سعودی و اماراتی را تحمل کرده بودند.
تا اوایل مارس ترامپ بخشی از طرح ژنرال کوریلا را تأیید کرد که شامل حملات هوایی به سیستمهای دفاع هوایی حوثیها و حملات علیه رهبران این گروه میشد.
وزیر دفاع ترامپ پیت هگسث این کمپین را «عملیات سوارکار خشن» نامید. در مقطعی مقرر شد که این عملیات ۸ تا ۱۰ ماهه اگر قرار است ادامه پیدا کند بایستی ظرف ۳۰ روز نتایجی نشان دهد.
در این ۳۰ روز اول، حوثیها هفت پهپاد MQ-9 آمریکایی را که هرکدام حدود ۳۰ میلیون دلار ارزش داشتند، سرنگون کردند و توانایی فرماندهی مرکزی برای ردیابی و حمله به این گروه شبهنظامی را مختل کردند.
چندین جنگنده F-16 و یک جنگنده F-35 آمریکایی در معرض خطر اصابت توسط دفاع هوایی یمنیها قرار گرفتند و احتمال تلفات دادن آمریکاییها را به واقعیت نزدیک کردند. این موضوع را چند مقام آمریکایی تأیید کردند.
سرانجام این این احتمال زمانی به واقعیت پیوست که دو خلبان و یک خدمه عرشه در دو حادثه مربوط به جنگندههای F/A-18 Super Hornet مجروح شدند.
در همین زمان چندین عضو تیم امنیت ملی آقای ترامپ با افشاگریهایی مواجه شدند که نشان میداد آقای هگسث با قرار دادن برنامههای عملیاتی حملات در یک چت در اپلیکیشن سیگنال، جان خلبانان آمریکایی را به خطر انداخته است.
ضمناً هزینه این عملیات بسیار بالا بود. مقامات آمریکایی به شرط عدم افشای نام به نیویورکتایمز اذعان کردند که پنتاگون دو ناو هواپیمابر، بمبافکنهای B-2 اضافی و جنگندهها و همچنین سیستمهای دفاع هوایی پاتریوت و تاد را به خاورمیانه اعزام کرده بود.
تا پایان ۳۰ روز اول کمپین، هزینهها از یک میلیارد دلار فراتر رفت.
مهمات دقیق، بهویژه تسلیحات دوربرد پیشرفته به قدری استفاده شده بود که برخی برنامهریزان پنتاگون به طور فزایندهای نگران ذخایر کلی مهمات بودند. یک نگرانی هم این بود که پنتاگون ممکن است ناگهان با موقعیتی مانند حمله چین به تایوان مواجه شود.
در تمام این مدت، حوثیها همچنان به کشتیها و پهپادها شلیک میکردند، پناهگاههای خود را تقویت میکردند و انبارهای تسلیحاتی را به زیر زمین منتقل میکردند.
کاخ سفید از فرماندهی مرکزی (سنتکام) خواست گزارشی از موفقیت عملیات ارائه دهد. سنتکام با ارائه دادههایی درباره تعداد مهمات استفادهشده پاسخ داد.
جامعه اطلاعاتی آمریکا هم گزارش داد که توانایی حوثیها «تا حدی کاهش» یافته، اما استدلال کرد که این گروه به راحتی میتواند خود را بازسازی کند.
مقامات ارشد امنیت ملی دو مسیر برای ادامه مد نظر داشتند. راه اول این بود که عملیاتها یک ماه دیگر ادامه پیدا کنند و بعد ارتش امریکا با دو ناوگروه اقدام به برگزاری مانورهایی با عنوان «آزادی تردد دریایی» بکنند. اگر حوثیها به دو کشتی آمریکایی شلیک نمیکردند دولت ترامپ اعلام پیروزی میکرد.
آراه دوم این بود که عملیاتها تمدید شوند تا نیروهای وابسته به دولت بینالمللی یمن فرصت داشته باشند علیه حوثیها اقدام کنند و آنها را از پایتخت و بنادر کلیدی بیرون برانند.
در اواخر آوریل، آقای هگسث یک تماس ویدئویی با مقامات سعودی و اماراتی و مقامات ارشد وزارت خارجه و کاخ سفید ترتیب داد تا راهی پایدار و هدفی قابل دستیابی برای کمپین پیدا کنند که بتوانند به رئیسجمهور ارائه دهند. اما این گروه نتوانست به اجماع برسد.
این موضوع را مقامهای آمریکایی به نیویورکتایمز گفتهاند.
معاون رئیسجمهور، جیدی ونس، مدیر اطلاعات ملی، تولسی گابارد، وزیر خارجه، مارکو روبیو، و رئیس دفتر ترامپ، سوزی وایلز، نسبت به ادامه کمپین طولانیتر تردید داشتند.
اما خود ترامپ به مهمترین فرد مردد تبدیل شده بود. در ۲۸ آوریل، ناو ترومن مجبور به انجام یک چرخش ناگهانی در دریا شد تا از آتش حوثیها دوری کند.
چند مقام آمریکایی تأیید کردند که این اقدام به از دست رفتن یکی از جنگندههای Super Hornet منجر شد که در آن زمان در حال یدککشی بود و به دریا افتاد.
در همان روز، به گفته این گروه و مقامات امدادی، در حملهای آمریکایی که به یک مرکز مهاجران تحت کنترل حوثیها برخورد کرد، دهها نفر کشته شدند.
سپس در ۴ می، یک موشک بالستیک یمن از دفاع هوایی اسرائیل عبور کرد و در نزدیکی فرودگاه بینالمللی بنگورین در خارج از تلآویو فرود آمد.
بعد از آن دو خلبان در یک جنگنده Super Hornet دیگر پس از اینکه جنگندهشان نتوانست کابل فولادی روی عرشه ناو را بگیرد، مجبور به خروج اضطراری شدند و هواپیما به دریای سرخ سقوط کرد.
نتیجه این شد که ترامپ تصمیم گرفت اعلام کند که بر یمنیها پیروز شده است!
∎