به گزارش ایتنا و به نقل از اسپیس، این اتفاق موجب شده است تا ردیابهای فضایی و تحلیلگران حوزهٔ نظامی با دقتی دوچندان تحرکات این ماهوارهها را زیر نظر بگیرند.
ماهوارههای مورد بحث با نامهای Kosmos 2581، 2582 و 2583 در تاریخ ۲ فوریهٔ ۲۰۲۴ به وقت گرینویچ توسط موشک Soyuz-2.1V از پایگاه فضایی پلستسک در شمال روسیه به فضا پرتاب شدند. این سه ماهواره در مداری نسبتاً نزدیک به قطبها، در ارتفاع حدود ۵۸۵ کیلومتری از سطح زمین قرار دارند.
در ماه مارس، نشانههایی از انجام عملیات نزدیکی (proximity operations) توسط این ماهوارهها دیده شد؛ یعنی حرکت به سمت دیگر اجسام فضایی.
جاناتان مکداول (اخترفیزیکدان و تحلیلگر پرتابهای فضایی)، میگوید: «شواهدی وجود دارد که نشان میدهد یکی از این ماهوارهها در حال انجام مانورهای مداری و نزدیک شدن به اجسام دیگر در فضاست».
پس از این تحرکات، نیروی فضایی ایالات متحده شیئی جدید را در مدار زمین ثبت کرد که احتمالاً در تاریخ ۱۸ مارس توسط Kosmos 2581 آزاد شده است.
تا این لحظه، روسیه هیچ اطلاعاتی دربارهٔ مأموریت این ماهوارهها و هدف آنها ارائه نکرده است. گفتنی است که بسیاری از مأموریتهای با کد Kosmos محرمانه هستند و از سوی مقامات روسی اعلام نمیشوند.
این شیء ناشناس چه میتواند باشد؟
احتمالات گوناگونی دربارهٔ ماهیت و هدف این شیء تازه مطرح شده است. ممکن است این شیء بخشی از یک آزمایش نظامی باشد، مانند بررسی و بازرسی ماهوارهای دیگر یا تمرینهای هدفگیری. احتمال دیگر، آزمایش فناوریهایی برای پهلوگیری خودکار یا پرواز هماهنگ میان ماهوارههاست.
.jpg)
شایان ذکر است برخی احتمال دادهاند که این شیء در واقع بار علمی خاصی باشد یا حتی نتیجهٔ یک شکست فنی و تجزیهٔ غیرعمدی باشد. البته معمولاً در چنین مواردی قطعات متعددی از یک شیء به جای میمانند، در حالی که در این مورد فقط یک شیء شناسایی شده است.
تاریخچهٔ مرموز Kosmos
از سال ۱۹۶۲ تاکنون، نام Kosmos برای طیف گستردهای از ماهوارههای اتحاد جماهیر شوروی و سپس روسیه به کار رفته است. این ماهوارهها اهداف متنوعی داشتهاند؛ از پروژههای علمی و پژوهشی گرفته تا آزمایشهای سری نظامی و رهگیری ماهوارهها، جاسوسی الکترونیکی و حتی آزمایشهای اولیهٔ ضدماهواره (ASAT).
در بسیاری از موارد، مأموریت این ماهوارهها هرگز بهطور رسمی اعلام نشده و فقط از طریق دادههای ردیابی و تحلیل رفتار آنها میتوان به گمانهزنیهایی دربارهٔ اهدافشان دست یافت.
پرواز سهتایی؛ تاکتیکی شناختهشده در فضا
گفته میشود پرتاب همزمان سه ماهواره و حرکت آنها در کنار یکدیگر پدیدهای عجیب یا بیسابقه نیست. ایالات متحده با پروژههایی مانند سامانهٔ پایش اقیانوسی نیروی دریایی و همچنین چین با ماهوارههای Yaogan نیز تاکنون چندین بار از ساختار سهتایی برای اهداف شناسایی و جاسوسی الکترونیکی استفاده کردهاند.
با این حال، رفتار ماهوارههای Kosmos در کنار شیء تازهوارد همچنان در پردهای از ابهام باقی مانده است.
چشمها به آسمان دوخته شده
فعالیتهای فزایندهٔ نظامی در مدار زمین، آن هم توسط بازیگران بزرگ فضایی مانند روسیه، این پرسش را مطرح کرده است که فضای اطراف زمین تا چه اندازه میتواند میدان رقابتهای تسلیحاتی آینده باشد.
در حال حاضر، کارشناسان امنیت فضایی با دقت تحرکات این سهماهواره و شیء رهاشده را رصد میکنند. هنوز روشن نیست که هدف اصلی از این مأموریتها چیست و آیا باید نگران تبدیل فضای بیرونی به یک جبههٔ جدید در نبردهای ژئوپلیتیک باشیم یا خیر.
اما آنچه مسلم است، اینکه فضا دیگر صرفاً میدان پژوهش و دانش نیست؛ رقابتهای امنیتی و نظامی نیز به آن راه یافتهاند.
source