تبدیل شدن به برنامه نویس حرفه ای لازم نیست که حتماً به طور ذاتی یک کدنویس باشید. کافی است یک سری عادتهای مهم مربوط به کدنویسی را در خود پرورش دهید تا به سطح عالی از برنامهنویسی برسید. در این مطلب گویا آی تی ۷ عادت برنامهنویسهای سطح پایین را به شما یاد میدهد که این کدنویسهای آماتور را به سطح حرفهای رسانده است.
پایه خود را در برنامه نویسی قوی کنید
معمولاً وقتی برای اولین بار برنامهنویسی را شروع میکنید، تمایل دارید که سریع حرفهای شوید و از مفاهیم اولیه عبور کنید و به سراغ قسمتهای حرفهایتر بروید. به عنوان مثال کار کردن با فریمورکها بسیار لذت بخش است و استفاده از بخشهای پیشرفتهتر حس یک کدنویسی حرفهای را به شما القا میکند. دوست دارید که سریع بهترین برنامهها، حرفهایترین وب سایتها و فنیترین اپلیکیشنها را کدنویسی کنید.
توجه به بخشهای اصولی و ابتدایی برنامهنویسی و کسلکننده بودن آنها مزید بر این است که بخواهید سریع از سطح پایه عبور کنید. در چنین شرایطی حتی اگر از کدهای پیشرفته هم استفاده کنید، درکی از ساختار ندارید و صرفاً یک سری کدها را کپی و پیست میکنید. خروجی هم میشود یک سری ساختارهای به هم ریخته که خودتان را هم گیج میکند. آیا منظور شما از حرفهای بودن همین است؟
تا زمانی که اصول کار را ندانید و حسابی برای یادگیری فوندانسیون اولیه کدنویسی وقت نگذارید، کدنویس حرفهای نمیشوید. چرا که هر بار فقط میخواهید بدون هیچ درکی از ساختار، به دنبال کپی کردن و پیست کردن کدها باشید. حتی لازم است مدام به جزوه هایتان برگردید تا بتوانید توابع اولیه را درک کنید و بکار ببرید.
بنابراین اولین توصیه برای تبدیل شدن به برنامه نویس حرفه ای این است که شروع کنید درک خوبی از مفاهیم اولیه و اساسی پیدا کنید. سعی کنید قبل از اینکه پروژههای قوی بردارید، خود را به چالش بکشانید تا مسائل را حل کنید.
از سوی دیگر دانستن نحوه کار کردن با انواع زبانهای برنامهنویسی عالی است اما تا در یک زمینه حرفهای نشدهاید، قدم در راه زبان جدید نگذارید.
بیشتر بخوانید: ۵ تکنیک مهم قبل از شروع یادگرفتن پایتون
قبل از نوشتن کد بسیار فکر کنید
![تبدیل شدن به برنامه نویس حرفه ای](https://www.gooyait.com/uploads/2025/02/woman-coding-on-her-computer2.jpg)
معمولاً وقتی قصد کدنویسی داریم سریع ادیتور را باز میکنیم و شروع به نوشتن کدها میکنیم. اما تجربه ثابت کرده که اگر بخواهیم صرفاً با یک الگوی ذهنی از مسأله شروع به کدنویسی کنیم، یا برنامه ناقص از آب در میآید، یا دوباره کاریهای زیادی خواهیم داشت. حتی لازم است که بارها و بارها به ابتدای کدها برگردیم و چیزهایی را تغییر دهیم که باز هم روی تمام فرآیندهای بعدی اثر میگذارد.وقتی صرفاً به صورت ذهنی بخواهید یک مسأله را حل کنید و کدنویسی کنید بسیاری از چیزها را نادیده میگیرید. بنابراین فکر کردن کمک میکند که همه جوانب مسأله و الگوریتم را مد نظر قرار دهید و بدین ترتیب کدنویسی مرتبتر، راحتتر و سریعتری را تجربه کنید.
بیاد داشته باشید که برنامهنویسی، و تبدیل شدن به برنامه نویس حرفه ای صرفاً کدنویسی نیست بلکه به معنای توانمندی در خلق راه حل مسائل بزرگ است.
وقتی بخواهید بهترین راه حلها برای یک مسأله داشته باشید لازم است که فکری شفاف و هدفمند داشته باشید تا بتوانید از بین راه حلهای متعدد، تحت محدودیتهای خاص، یک راه حل مناسب را ایجاد کنید.
در کتابی با عنوان The Pragmatic Programmer در این باره چنین میخوانیم:
برای اینکه یک برنامهنویس عملگرا باشید، ما شما را به چالش میکشیم که هنگام انجام کار، به آنچه انجام میدهید فکر کنید… هرگز روی حالت خلبان خودکار کار نکنید. همیشه در لحظه به کار خود فکر کنید و آن را نقد و بررسی کنید.
این توصیه کمک میکند که قبل از ایجاد کدهای پیچیده و الگوریتمهای گیجکننده، کار خود را با شبهکد (Pseudocode) ها شروع کنید. شبه کد کمک میکند وقتی که با مسأله پیچیده روبرو هستید، یک طرح ساده و منطقی داشته باشید و بعد شروع به توسعه و رفع عیوب و تقویت آن کنید.
از مستندات رسمی استفاده کنید
منظور از مستندات رسمی برنامههای واقعی هستند که روند کار را به شما یاد میدهند. اگر یک برنامهنویس آماتور هستید احتمالاً ترجیح میدهید که صرفاً به آموزههای استاد خود بچسبید یا نهایتاً ویدیوهای یوتیوب را دنبال کنید تا کدنویسی را یاد بگیرید. اما بهترین توصیه برای تبدیل شدن به برنامه نویس حرفه ای این است که کدهای واقعی و درست را چک کنید. از پیچیدگی این کدها نترسید و بر خستگیهای چک کردن و درک کردن کدها غلبه کنید. وقتی کدها را چک میکنید متوجه میشوید که آموزهها صرفاً سطح را به شما آموزش میدهند. برای تبدیل شدن به برنامه نویس حرفه ای لازم است که حتماً کدهای عمیقتر را بخوانید و اصول بکارگیری آنها را درک کنید.
در مستندات رسمی میتوانید راهنماییهایی که کدنویسان آنها نوشتهاند را با دقت بازخوانی کنید. به کمک این تجربیات است که میتوانید عضلههای مغز و ذهن ادراکی خود را پرورش دهید تا از این به بعد مسائل را از جوانب مختلف بررسی و درک کرده و به دنبال راه حل باشید. در این جا میتوانید چیزهایی یاد بگیرید که حتی از وجود انها بیخبر بودهاید و در هیچ آموزشی به آنها اشاره نشده است چرا که حاصل یک کار تجربی را میخوانید.
![تبدیل شدن به برنامه نویس حرفه ای](https://www.gooyait.com/uploads/2025/02/woman-coding-on-her-computer-1.jpg)
تمیز نویسی را تمرین کنید
در بین برنامهنویسها، یک باور طنزآمیز وجود دارد و آن هم این است که:
اگر برنامهای که نوشتهای به راحتی اجرا میشود، پس دیگر به آن نباید دست بزنی!
البته که این جمله صرفاً یک شوخی است. وقتی قصد دارید که تبدیل شدن به برنامه نویس حرفه ای شوید، باید از فکر اینکه، صرفاً کدی بنویسید که کار کند بیرون بیایید. این را بدانید که کدنویسهای حرفهای صرفاً اجرا شدن یا کامپایل شدن کد را موفقیت نمیدانند.
از نظر یک برنامهنویس حرفهای کدنویسی زمانی ارزش دارد که ضمن اینکه کد اجرا میشود، کد خوانا باشد و هیچ گونه اشکالی در آن مشهود نباشد و بتوان آن را نگهداری کرد.
نوشتن کد تمیز شامل بهترین روشها، اصول و استانداردها است، مثل:
- نامگذاری توصیفی برای متغیرها و توابع
- مستندسازی مناسب
- سبک کدنویسی منسجم
- و بسیاری نکات دیگر
نمونه ای از یک کد غیر تمیز:
def pro(s, x):
i = 0
for k in range(len(s)):
i += s[k] * x[k]
return i
درست است که این کد کار میکند اما واقعا میتوان چیزی از آن درک کرد؟ در عوض قطعه کد زیر نسخه تمیزی از کد نوشته شده بالا است:
def calculate_dot_product(vector_a, vector_b):
dot_product = 0
for index in range(len(vector_a)):
dot_product += vector_a[index] * vector_b[index]
return dot_product
این کد ورژن تمیز کد نوشته شده است که میتوان واقعا آن را معنا دار تلقی کرد و از آن بهره برد.
مهارت اشکال زدایی را تقویت کنید
فرقی ندارد که شما چقدر در برنامهنویسی خبره باشید، مهم این است که اشکالها همیشه سر و کلهشان پیدا میشود. وقتی که یک برنامهنویس آماتور هستید اشکال زدایی و پیدا کردن خطاها میتواند چالش برانگیز باشد. اما وقتی برنامههای زیادی را آنالیز کردید و موفق به پیدا کردن خطاها شدید میتوانید برای خود استراتژیهای مهم در رفع خطا پیدا کنید. حالا فرقی ندارد که این خطا یک خطای ساده و دم دستی بوده که جلوی چشمتان بوده یا خطایی است که باید خیلی کدها را بررسی کنید تا به آن برسید.
مهم این است که اگر برای اشکال زدایی برنامهها وقت کافی بگذارید در این باره خبره میشوید.
هنگام تبدیل شدن به برنامه نویس حرفه ای نیاز است که از شتابزده عمل کردن برای حل مشکلات کدنویسی دوری کنید. سعی کنید آرام باشید و کد را با دقت بررسی کنید. اینکه بخواهید چند چیز را عوض کنید وامیدوار باشید که سریع همه چیز حل شود، معمولاً به ندرت جواب میدهد.
سعی کنید در آرامش تمام این سؤالات و سؤالات درست و مشابه را از خود بپرسید:
- برنامه قرار است چه کاری انجام دهد؟
- الان دقیقاً چه کاری انجام میدهد؟
- نقطهی انحراف رفتار برنامه کجاست؟
اگر بتوانید به این سوالات پاسخهای بجا دهید، نیمی از راه را رفتهاید.
چند تکنیک برای خطایابی برنامه نویسی
خطا در کد نویسی در ابتدا ترسناک است اما اگر لم کار به دست تان بیاید و بتوانید از ابزارهای خوب در این باره استفاده کنید همه چیز هیجان انگیز میشود. مطمین باشید که چیزی نیست که حل نشود. پس با این رویکرد، از روشهای زیر استفاده کنید:
روش اول:
سادهترین روش برای خطایابی برنامه استفاده از print()
یا console.log()
است. با کمک چنین مواردی میتوانید متغییرها را تغییر دهید و خروجی را بررسی کنید. البته این روش مقدماتی است و شاید همیشه کار نکند.
روش دوم:
در بین کدنویسان حرفهای شیوه Rubber Duck Debugging بسیار رایج است. این شیوه در واقع به اسم دیباگینگ اردک پلاستیکی نام دارد! البته اینجا صرفاً یک اردک پلاستیکی مد نظر است و شما میتوانید هر چیزی را به جای ان بگذارید. در این شیوه کد خود را برای هر چیز بیجان! نظیر یک اردک پلاستیکی توضیح میدهید. (حتی میتوانید برای یک شخص توضیح دهید یا صدای خود را ضبط کنید! ) وقتی با صدای بلند برنامه را توضیح میدهید راه حلها خودشان را نمایان میکنند. حتی اگر برای خودتان هم توضیح دهید این شیوه جوابگو است.
با دیگر برنامه نویسان در ارتباط باشید
درست است که فرآیند برنامهنویسی یک فرآیند فردی است حتی اگر بخواهید به صورت گروهی روی یک برنامه کار کنید در عین حال شما نقش فردیت خود را دارید. اما فراموش نکنید که زمانی که به شبکه برنامهنویسها ملحق میشوید میتوانید از نیروی جمعی انها استفاده کنید. به عنوان مثال هر جا به مشکلی برخورد کنید میتوانید آن را از دیگر برنامهنویسان حرفهای بپرسید. حتی میتوانید پروژههای اشتراکی بگیرید و بدین ترتیب فن خود را بالا ببرید. از طرفی میتوانید با وقت گذاشتن برای اماتورها دین خود را ادا کنید و در مرور و یاداوری نکات کدنویسی، تقویت شوید.
چیزی بنویسید که مشکلات زندگی واقعی را حل کند
برای اینکه تبدیل شدن به برنامه نویس حرفه ای شوید لازم است که چیزهای مفید و معنادار تولید کنید. برنامهنویسها این قدرت را دارند کهایدهها را به چیزهایی تبدیل کنند که زندگی مردم را راحتتر میکند. وقتی مستندات زیادی را میخوانید و فیلم و کتابهای زیادی را بررسی کردهاید، دانشی کسب کردهاید. اما ارزش تبدیل کردن دانش به چیزهایی که مفید هستند بسیار بالا است.
زمانی که میخواهید مسألهای را حل کنید میتوانید از اصول برنامهنویسی کمک بگیرید و میتوانید از تئوریها، سینتکسها و الگوریتمها استفاده کنید.
به عنوان مثال وقتی به چالشی برخورد میکنید، میتوانید آن را تبدیل به یک اپلیکیشن یا قطعه کد یا برنامه ساده کامپیوتری کنید؟ معمولاً نیازهای شما و چالشهای شما، چالشهای دیگران نیز هست و افراد مرتبط از آن استقبال میکنند.
به عنوان مثال تجربه یک برنامهنویس حرفهای در این باره چنین است:
من وقتی شروع به یادگیری Java برای بکاند با استفاده از Spring Boot کردم، تصمیم گرفتم یک سیستم کشاورزی بسازم تا بسیاری از کارها را اتوماتیک کنم. در این پروژه با بسیاری از مفاهیم و ابزارهایی آشنا شدم که هرگز در آموزشهای عمومی نمیآموختم.
بنابراین وقتی که تازه شروع به برنامهنویسی کردهاید، افتادن در دام خطاها یا حلقههایی که شما را گیجتر میکند خیلی راحت است. اما مهم این است که از افراد با تجربه و ترفندهای پیشرفت آنان استفاده کنید تا موفق شوید و تبدیل به برنامهنویس حرفهای شوید.
آیا شما در این باره تجربیاتی دارید؟ نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید.
منبع کمکی: howtogeek
بازدیدها: ۱
source