به گزارش «خبرنامه دانشجویان ایران»؛ امروزه ارتباط با افراد به یکی از بخشهای مهم زندگی تبدیل شده است. به بیانی دیگر ایجاد ارتباط عمیق با دیگران در محیط کار و اجتماع باعث شده است تا زندگی افراد دستخوش تغییرات زیادی قرار گیرد. با این حال همیشه این پرسش مهم مطرح میشود که نقش هوش کلامی در این زمینه چیست؟ در پاسخ به این پرسش باید گفت که هوش کلامی بیان افکار و احساسات را تسهیل خواهد کرد. علاوه بر این سبب خواهد شد تا ایدهها به صورت قابل فهم بیان شوند. در این مطلب هوش کلامی را بررسی کرده و نحوه تقویت، کاربرد و مطالعات علمی انجام شده در این زمینه را شرح میدهیم. اگر قصد دارید با تقویت هوش کلامی خود، عملکرد بهتری در زندگی شخصی داشته باشید، تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.
با شرکت در کلاس های گویندگی و فن بیان، مهارت های خود را ارتقا دهید.
هوش کلامی چیست؟
هوش کلامی نوعی از توانایی فردی است که در زبان لاتین تحت عنوان Linguistic Intelligence از آن یاد میکنند. در واقع این نوع هوش مربوط به توانایی فرد در استفاده از واژگان برای بیان احساسات یا مفاهیم است. این نوع از هوش این امکان را به افراد میدهد تا درک عمیقی از زبان داشته و در روابط روزمره ارتباطات پیچیده برقرار کنند. افرادی که از هوش بالا برخوردار هستند، به واژگان تسلط داشته و در موقعیتهای مختلف میتوانند از بهترین کلمات برای توصیف شرایط استفاده کنند.
با شرکت در دوره کنترل لهجه در هر جمعی بدرخشید و با اعتماد به نفس صحبت کنید.
۴ مولفه اصلی هوش کلامی چیست؟
۱.معناشناسی
۲.آواشناسی
۳.شناخت دستور و قواعد زبان
۴.شناخت کاربرد زبان در هر شرایط
۱.معناشناسی
معناشناسی یعنی معنی هر واژه ای که استفاده می کنیم را بدانیم.
البته هر واژه در زبان می تواند معانی متفاوتی داشته باشد ولی به طور کلی یک معنی برای واژه قالب است. به عنوان مثال واژه سرد هم به معنی سرما است و هم در بعضی اشعار به عنوان خفقان جامعه ترجمه می شود.
یک سخنران حرفه ای می آموزد از این واژهها با کاربرد درست استفاده کند تا سخنرانی دلنشین تری داشته باشد. البته این نکته را در نظر بگیرید که نباید از کلمات ناآشنا استفاده کنید. یعنی کلمات شما باید با توجه به مخاطبی که برایش سخنرانی می کنید انتخاب شود.
اگر در حال سخنرانی برای جمعی از دبیران ادبیات آموزش پرورش هستید، استفاده از کلمات اصیل و کهن فارسی به جا و مناسب است، اما اگر همین سخنرانی را برای دانش آموزان مدرسه انجام دهید قطعا خسته کننده خواهد بود.
۲.آواشناسی
طبق نظر گاردنر دومین مولفه هوش کلامی آواشناسی است.
آواشناسی یعنی:«شناخت صدای واژه ها و تعامل و ارتباط آنها با یکدیگر به لحاظ موسیقایی است.»
به آوای اشعاری که در طول کتاب ها یا در آهنگ ها می شنویم دقت کنید. این آوا و قافیه ها یعنی تسلط بر آواشناسی در هوش کلامی.
۳.شناخت دستور و قواعد زبان
شناخت قواعد زبان به صورت شهودی و در اثر کابرد زیاد جملات و کلمات به دست می آید.
البته منظور گاردنر مشخصاً دستور زبان یا گرامر نیست. بلکه منظورش هوش ترکیب کلمات و جمله سازی درست بوسیله آنهاست.
۴.شناخت کاربرد زبان و واژهها
واژه ها معمولاً معنای مشخصی دارند، اما زمانی که جای آنها و طرز استفاده از هر واژه تغییر کند به طبع معنای آن هم تغییر می کند.
این بخش ارتباط زیادی با بخش اول یعنی معناشناسی دارد. اما از این دیدگاه دیگری به موضوع نگاه می کند. به عنوان مثال معنی یک واژه در متنهای ادبی با معنی همان واژه در متون روانشناسی متفاوت است.
برای به کارگیری درست واژه ها باید به موارد زیر دقت کنیم؟
۱.مخاظب سخنرانی کیست؟
۲.فرهنگ مکانی که در آن سخنرانی می کنیم بسیار مهم است.
۳.روز و ساعتی که سخنرانی می کنیم اهمیت دارد؟
۴.مخاطبان با ما آشنا هستند یا برای اولین بار با ما دیدار می کنند؟
و…
با شرکت در کلاس آموزش گویندگی و فن بیان در مشهد، در هر جمعی بدرخشید.
یک فرد دارای هوش کلامی بالا چه ویژگیهایی دارد؟
فردی که هوش کلامی بالایی دارد دوست دارد در مورد آنچه میخواند صحبت کند. او به زبانهای خارجی علاقه دارد و از یادگیری و صحبت کردن به زبانهای خارجی لذت میبرد. افراد دارای هوش زبانی بالا به عنوان کتابخوانهای مشتاق در نظر گرفته میشوند و به نظر میرسد در به خاطر سپردن نقل قولها بسیار خوب هستند. استفاده آنها از زبان به طور معمول شامل کاربرد جناس و قافیه و همچنین کلمات جذابتر است. آنها بهویژه به بازیهای کلمهای علاقهمند هستند و هرگز از استفاده از کلمات فانتزی وقتی به زبان جدید صحبت میکنند غافل نمیشوند. آنها به همان اندازه به نوشتن هم علاقهمند هستند.
مزایای هوش کلامی چیست؟
مزایای زیادی در ارتباط با هوش زبانی وجود دارد. اولین و مهمترین چیز توانایی شما در برقراری ارتباط است. ارتباطات به شما کمک میکند تا با افراد اطراف خود ارتباط برقرار کنید! هوش زبانی یادگیری زبانی را به عنوان یک ابزار مفید تقویت میکند زیرا:
- به شما کمک میکند چیزهای جدیدی یاد بگیرید؛ وقتی یک زبان جدید یاد میگیرید، تمایل دارید آواشناسی (نحوه شکل گیری کلمات زبان) را یاد بگیرید، سپس نحو (تشکیل جمله) را یاد بگیرید و سپس معناشناسی را یاد بگیرید (درک مفهوم). این بدان معنی است که شما هر روز چیز جدیدی برای یادگیری خواهید داشت و این نوع هوش یکی از ابزارهای فعال و سالم نگه داشتن مغز شما است.
- بهبود مهارتهای یادگیری زبان باعث بهبود مهارتهای ارتباطی میشود که در توسعه مهارتهای بین فردی و مهارتهای سخنرانی در جمع مفید است.
- بهبود مهارتهای انتقادی و تحلیلی؛ زمانی که زبانهای مختلف را یاد میگیرید، میتوانید شباهتها و تفاوتها را در کاربرد دستوری کلمات و ادات جمله مشاهده کنید، این به معنای تقویت مهارتهای تحلیلی شما است که در حرفههایی مانند تدریس، ویراستاری، سردبیری نشریات، بخش پزشکی قانونی، وکالت و فرهنگنویسی مفید خواهد بود.
کاربردهای هوش کلامی در زندگی واقعی
هوش کلامی از آن دسته از تواناییهای مهم است که بیشترین کاربرد را در زندگی اجتماعی و حرفهای شما خواهد داشت. در واقع این توانایی میتواند کاربردهای متعددی را در شرایط مختلف داشته باشد. در حال حاضر بهترین کاربردهای این هوش عبارتند از:
تدریس و آموزش
کسانی که از هوش کلامی بالایی برخوردار هستند، به راحتی میتوانند مطالب پیچیده را به دانشجویان یا دانش آموزان منتقل کنند. علاوه بر این، این دسته از افراد این امکان را خواهند داشت تا به صورت موثر از هوش خود استفاده کرده و توجه مخاطبان خود را جلب کنند.
حرفه وکالت و رشته حقوق
مشاوران حقوقی و وکلا به سبب وجود هوش بالا این توانایی را دارند که به خوبی استدلال کرده و دیگران را به راحتی متقاعد کنند. به همین دلیل در جلسات دادگاه، مشاوره و… به خوبی میتوانند اعتماد قضات را جلب کرده یا از موکلین خود دفاع کنند. به علاوه این ویژگی مهم در برخی مشاغل دیگر که نیازمند استدلال قوی هستند، تاثیر گذار خواهد بود.
روابط اجتماعی مطلوب
هوش کلامی بالا سبب میشود تا افراد بتوانند روابط خانوادگی و اجتماعی خود را بهبود بخشیده و به دیگران نیز کمک کنند. در این شرایط این دسته از افراد میتوانند احساسات خود را به صورت واضح بیان کرده و در صورت نیاز تعارضهای ایجاد شده را حل کنند
جان کلام
هوش کلامی یکی از بهترین مهارتهای انسانی است که میتواند به افراد کمک کند. علاوه بر این، این نوع هوش میتواند در زندگی شخصی، حرفهای و تحصیلی تاثیر گذار باشد. بر این اساس، چنین مهارتی با استفاده از تمرین و آموزش قابل تقویت است. به علاوه در بسیاری از حرفهها مانند تدریس، وکالت، مدیریت و.. کاربرد خواهد داشت.
source