خرید لپتاپ گیمینگ، در حال حاضر بسیار سخت است زیرا هر روز مدلهای بسیار متعددی به بازار عرضه میشوند که هر کدام از آنها نقاط قوت و ضعف منحصر به خود را داشته و در یک زمینه بسیار عالی عمل کرده و در یک زمینه دیگر عملکرد قابل قبولی ندارد. به طور کلی اگر به دنبال خرید لپ تاپ گیمینگ همه چیز تمام هستید، باید آن را با دقت و بررسی فراوان انتخاب کنید.
به نقل از سایت PC Gamer:
«انتخاب یک لپتاپ گیمینگ خوب، میتواند تجربه بازی شما را کاملا متحول کند، به شرطی که آن را درست انتخاب کنید، در غیر این صورت فقط سالها پشیمانی نصیب شما خواهد شد.»
در این مقاله قصد داریم تمام نکات مهمی را که قبل از انتخاب هر لپتاپ گیمینگی باید بدانید، با شما در میان بگذاریم.
مشخصات سخت افزاری کلیدی در لپ تاپ های گیمینگ
اولین و مهمترین بخشی که هنگام خرید لپ تاپ باید به آن دقت شود، مشخصات سخت افزاری یک لپ تاپ گیمینگ است. در این بخش به صورت کامل در این باره با شما صحبت خواهیم کرد.
پردازنده (CPU)
برخلاف تصور عموم، پردازنده، مغز متفکر لپتاپ گیمینگ است و از نظر ارزش، بالاتر از کارت گرافیک قرار میگیرد. بدین ترتیب شما باید به نوع پردازنده و مشخصات آن خوب دقت کنید. به طور کلی اگر اهل بازیهای بسیار جدید و مدرن و پیچیده هستید، سعی کنید از پردازندههای سری Core i7 به بالا انتخاب کنید.
- اگر یک گیمر بسیار حرفهای و شکستناپذیر هستید: Core i9 یا سریهای جدید Core ultra 7 یا Core ultra 9 را انتخاب کنید.
- اگر یک گیمر حرفهای هستید، میتوانید از پردازندههای Core i7 یا Ryzen 7 استفاده کنید.
- اگر علاقمند به گیمینگ بوده و میخواهید تازه وارد بازی شوید، توصیه میکنیم فعلا از Core i5 یا Ryzen 5 انتخاب کنید.
در کنار سری پردازنده، حتما باید به نسل آن توجه کنید. هر چقدر نسل پردازنده شما جدیدتر باشد، قدرت پردازشی آن به شدت بالاتر بوده و نسل قبلی اصلا با آن قابل قیاس نخواهد بود. بعد از این دو باید به سراغ سرعت کلاک اولیه و سرعت پردازنده در حالت بوست بروید. هر چقدر که سرعت این دو (به خصوص در حالت توربو بوست) بیشتر باشد، شما با پردازنده قویتری طرف هستید.
آخرین آیتمی که باید به آن دقت شود، تعداد هسته و تعداد رشتههای پردازنده است. بخصوص اگر رشتههای یک پردازنده بیشتر باشد، عملکرد آن در بازیها به شدت افزایش پیدا خواهد کرد.
کارت گرافیک (GPU)
بعد از پردازنده، نوبت به انتخاب یکی از کلیدیترین قطعات لپ تاپ گیمینگ میرسد. اولین چیزی که باید به آن دقت کنید، مدل و سری کارت گرافیک نصب شده روی لپتاپ است.
امروزه تمام لپهای گیمینگ دنیا با سری RTX عرضه میشوند که هر مدل آن با مدل قبلی تفاوتهای بسیار چشمگیری دارند؛ یعنی در سریهای جدیدتر، از فناوریهای مدرنتر و حرفهای تری استفاده شده که در نهایت عملکرد قدرتمندتر و با کیفیتتری در هنگام بازیهای سنگین از خودشان نشان میدهد. به عنوان مثال یک کارت گرافیک RTX 4060 به هیچ وجه نمیتواند به یک کارت گرافیک RTX 4090 برسد.
در کنار سری کارت گرافیک باید به میزان حافظه اختصاصی آن دقت کنید. هر چقدر که ظرفیت آن بالاتر باشد، قدرت پردازش گرافیک کارت شما بیشتر خواهد بود.
- برای گیمرهای بسیار حرفهای پیشنهاد میشود از حافظه اختصاصی (VRAM) با ظرفیت ۱۲ گیگابایت به بالا انتخاب شود.
- برای گیمرهای حرفهای پیشنهاد میشود از حافظه اختصاصی (VRAM) با ظرفیت ۸ گیگابایت به بالا انتخاب شود.
- برای سایر علاقمندان گیمینگ نیز پیشنهاد میشود از ۶ گیگابایت به بالا شروع کنید.
دقت کنید، برای بازیهای با رزولوشن FHD حداقل به ۴ تا ۶ گیگابایت VRAM و برای بازیهای 4K و 8K نیازمند VRAM بالای ۸ گیگابایت است.
رم (RAM)
رم مهمترین قطعه در کنار پردازنده و کارت گرافیک است که سرعت و روان بودن بازی شما را مشخص میکند. هر چقدر که رم شما بالاتر بوده و از نوع جدیدترین باشد؛ عملکرد لپتاپ شما در بازیها، بسیار روانتر و سریعتر بوده و به مشکلاتی مانند لگ و هنگ کردن بر نمی خورید.
پیشنهاد میشود برای یک سیستم گیمینگ به ۱۶ گیگابایت رم و یا بالاتر فکر کنید. همچنین سعی کنید رم لپتاپ شما DDR4 یا DDR5 باشد.
اگر لپتاپ شما رم DDR4 دارد، بهتر است ظرفیت مورد نظر شما ۲ برابر شود یعنی اگر میخواهید سیستم شما ۱۶ گیگابایت رم داشته باشد، یا باید آن را به صورت DDR5 انتخاب کنید یا اینکه ۳۲ گیگابایت به صورت DDR4 باشد؛ چون اختلاف سرعت بین DDR4 و DDR5 چند برابر خواهد بود.
حافظه داخلی
به طور کلی برای گیمرها توصیه میشود که حافظه داخلی را فقط از بین SSD ها انتخاب کنند اما این SSDها نیز در دو نوع SSD SATA و SSD NVMe M.2 هستند که فقط نوع دوم را باید انتخاب کنید. فاکتورهای مهمی که SSD M.2 شما باید داشته باشد این است که اولا سرعت خواندن و نوشتن بسیار بالاتری داشته باشد و دوما از فناوریهایی مانند خنککننده نیز در آنها استفاده شده باشد.
به طور کلی انواع محصولات حرفهای بازار مانند لپ تاپ لنوو، ایسوس، ایسر و … به صورت پیشفرض از بهترین SSDهای موجود در بازار استفاده میکنند اما باز هم شما باید به این موضوع بیشتر دقت کنید.
- اگر یک گیمر بسیار حرفهای هستید، حتما به دنبال حافظه داخلی ۲ ترابایت باشید.
- اگر یک گیمر حرفهای هستید، حافظه ۱ ترابایتی میتواند برای شما انتخاب خوبی باشد.
- اما اگر یک کاربری هستید که به تازگی قصد بازی کردن دارد، حافظه داخلی ۵۱۲ گیگابایت برای شروع میتواند مناسب باشد.
ویژگیهای نمایشگر لپتاپ گیمینگ
انتخاب نمایشگر هم در یک لپتاپ گیمینگ به شدت ضروری است چرا که اگر به درستی انتخاب نشود، اصلا تجربه کاربری خوبی را به همراه نخواهد داشت. در این بخش به صورت کامل به این موضوع میپردازیم.
اندازه و رزولوشن صفحهنمایش
دقت داشته باشید که برای بازی کردن هر چقدر صفحه نمایش شما بزرگتر باشد بهتر است اما بر اساس محصولات موجود در بازار، بهتر است از اندازه ۱۵.۶ اینچ تا ۱۷.۳ اینچ انتخاب کنید. هر چند ۱۵.۶ اینچ برای بازی کردن ممکن است کوچک به نظر برسد اما آنچنان هم بد نیست، ولی ۱۷.۳ اینچ برای بازی کردن بسیار عالی خواهد بود.
دقت کنید برای بازی کردن اصلا به سراغ لپتاپهای زیر ۱۵ اینچ نروید، هر چقدر هم مدرن و بروز باشند، باز هم اصلا حس بازی حرفهای را به شما نخواهند داد. در ادامه باید به رزولوشن صفحه نمایش دقت کنید. امروزه تمام محصولات گیمینگ متوسط با صفحه نمایش FHD یعنی رزولوشن ۱۹۲۰*۱۰۸۰ عرضه میشوند اما شمایی که به دنبال یک گیمینگ عالیتر هستید، حتما باید به دنبال QHD یعنی رزولوشن ۱۴۴۰*۲۵۶۰ به بالا مانند 4K یا ۲۱۶۰*۳۸۴۰باشید. البته که همه اینها به نوع کارت گرافیک شما نیز کاملا بستگی خواهد داشت. کارت گرافیکهای ضعیفتر صفحه نمایش ضعیفتری نیز دارند.
رفرشریت (Refresh Rate)
یکی از اصلیترین عوامل انتخاب صفحه نمایش، میزان رفرشریت آن است. صفحه نمایش تمام لپتاپهای دنیا از ۶۰ هرتز شروع و تا به ۲۴۰ هرتز در حال حاضر میرسند اما شما به عنوان یک گیمر باید صفحه نمایش خود را بر اساس این رفرشریتها انتخاب کنید:
- اگر یک گیمر بسیار حرفهای و بی رقیب هستید، ۲۴۰ هرتز و به بالا را انتخاب کنید.
- برای سایر گیمرها بین ۱۲۰ هرتز تا ۱۴۴ هرتز میتواند بسیار مناسب باشد.
دقت داشته باشید که کمتر از این مقادیر باعث میشوند تا صحنههای سنگین و با جزئیات بالا، به شکل مات، کند و بی کیفیت به شما نشان داده شوند.
مهمترین نکات قبل از خرید حرفه ای لپ تاپ گیمینگ
- سعی کنید این چک لیست را چند بار بررسی کرده و ابتدا هر آیتم را اولویت بندی کرده و مشخصات عددی مربوطه را جلوی آن بنویسید. برای مثال اولویت با رم DDR5، ظرفیت ۱۶ گیگابایت و …
- حتما بر اساس چک لیست خودتان کمی تحقیق کنید تا ببینید آیا این لیست شما مناسب است یا نه.
- حتما بر اساس اولیتبندی که کردید به دنبال محصول باشید. برای مثال اگر اولویت ۱ شما یک نوع پردازنده خاص است، فیلتر محصول را روی آن تنظیم کرده و به ترتیب بقیه را پر کنید تا در نهایت به محصول مورد نظر برسید.
- سعی کنید همیشه آینده نگر باشید زیرا قرار نیست سالی یکبار لپتاپ بخرید! سعی کنید چیزی بخرید که هم برای چند سال جوابگوی شما باشد و هم اینکه قابلیت ارتقا نیز داشته باشد.
جمع بندی
برای انتخاب یک لپتاپ گیمینگ مناسب، همیشه باید بر اساس اولیتها ، به جزئیات بسیار فراوانی دقت کنید. این که ما در چه سطحی هستیم و توقع ما باید چقدر باید باشد؟ همیشه باید ابتدا از خودتان بپرسید که بر اساس چک لیست زیر کدام مورد برای شما اولویت بالاتری دارد؟
چک لیست پردازنده
- نوع پردازنده چه باشد؟
- پردازنده کدام نسل باشد؟
- سری پردازنده کدام یک باشد؟
- تعداد هستهها، فرکانس پردازنده
چک لیست گرافیک
- کدام برند باشد؟ AMD یا Nvidia
- کدام سری باشد؟
- میزان حافظه اختصاصی آن چقدر باشد؟
چک لیست رم
نوع رم DDR4 یا DDR5؟
ظرفیت آن چقدر باشد؟
چک لیست سایر قطعات
- اندازه صفحه نمایش چقدر باشد؟
- نوع پنل IPS، VA یا OLED باشد؟
- رفرشریت آن چند باشد؟
- میزان حافظه داخلی ۵۱۲ گیگابایت، ۱ یا ۲ ترابایت؟
- نورپردازی RGB و بک لایت داشته باشد یا نه؟
- وزن لپ تاپ زیر ۲ کیلوگرم یا بین ۲ تا ۲.۸ کیلوگرم باشد؟
source