پریسا حاجی‌محمدی: گزارش جهانی رشد اقتصاد جهانی چارچوبی چند بعدی برای ارزیابی کیفیت رشد اقتصادی در 107 کشور جهان را بررسی می‌کند و رشد اقتصادی کشورها را در چهار بعد زیر در نظر می‌گیرد: نوآوری؛،فراگیربودن، پایداری و تاب‌آوری.

داده‌ها و تجزیه و تحلیل‌های ارائه‌شده ممکن است توسط طیف گسترده‌ای از ذی‌نفعان برای شناسایی زمینه‌های بهبود یا هم‌افزایی آتی، بهره‌برداری و استفاده شود در حالی که هر کشور مسیر رشد منحصربه‌فرد و متفاوتی دارد. همچنین طیف وسیعی از عوامل رشد در شرایطی شکل می‌گیرد که هدف شناسایی شود و کشورهایی که بیشترین ارتباط را در ویژگی‌های چهاربُعدی اشاره‌شده دارند، محدودیت‌ها و فرصت‌های خود را دریابند تا نتایجی مشابه دریافت کنند.

سال 2025 پایان ربع اول قرن بیست‌و‌یکم را رقم خواهد زد و زمان خوبی برای بررسی عملکرد اقتصادهای نوظهور و در حال توسعه از سال 2000 و ارزیابی چشم‌انداز آنها خواهد بود. گزارش بعدی چشم‌انداز اقتصاد جهانی که در 14 ژانویه 2025 منتشر می‌شود، دارای دو فصل تحلیلی است که یک گزارش سه‌ماهه اول را ارائه می‌دهد: فصل اول عملکرد 26 اقتصاد کم‌درآمد را پوشش می‌دهد. دومی دیدگاه‌هایی درمورد اقتصادهای نوظهور و در حال توسعه با درآمد متوسط ارائه می‌دهد. کشورهای کم‌درآمد در قرن بیست‌و‌یکم، 40 درصد از جامعه آسیب‌دیده جهان هستند و افراد جامعه آماده‌به‌کار آنها در حال گسترش است که می‌تواند به رشد اقتصاد بینجامد و فقر را کاهش دهد، اما تنها در صورتی که این افراد به کار گرفته شوند، این افق روشن خواهد بود. آنچه در اینجا اتفاق می‌افتد احتمالا نتایج مهمی خواهد داشت که از جمله تلاش بین‌المللی برای پایان‌دادن به فقر و تأثیر جهانی آن در مناطق و کشورهای مختلف خواهد بود و گزارش بعدی چشم‌انداز اقتصاد جهانی شامل پیش‌بینی‌های رشد کوتاه‌مدت بانک جهانی و ارزیابی ریسک‌ها و سیاست‌گذاری‌های مالی خواهد بود.

انتظار می‌رود رشد جهانی ثابت باقی بماند. با این حال، بازنگری‌های قابل توجهی در زیرساخت‌های اقتصاد جهانی انجام شده است که با ارتقای بازارهای نوظهور و اقتصادهای در حال توسعه، رفع موانع تولید و حمل‌ونقل کالاها (به‌ویژه نفت)، مدیریت درگیری‌ها و ناآرامی‌های جهانی و نوسانات شدید آب و هوایی منجر به اثربخشی مثبت خواهد شد. پیش‌بینی می‌شود پنج سال بعد، رشد جهانی اقتصاد به 3.1 درصد برسد که عملکردی متوسط در مقایسه با میانگین قبلی پیش از همه‌گیری کرونا است. اقتصاد جهانی امسال با وجود تفاوت در قدرت فعالیت بین کشورها و بخش‌ها، انعطاف‌پذیر باقی مانده است. تورم به روند خود ادامه داده، تنگنای بازار کار کاهش یافته است، اگرچه نرخ بی‌کاری به‌طورکلی نزدیک به پایین‌ترین سطح باقی می‌ماند اما با این حال، خطرات ریسک‌های کلیدی مربوط به ماندگاری تورم بیش از حد انتظار است. آخرین گزارش بانک جهانی از چشم‌انداز اقتصاد جهانی گفته که اقتصاد جهانی در حال تثبیت است، در حالی که اقتصاددانان ارشد مجمع جهانی اقتصاد از یک «خوش‌بینی محتاطانه» سخن می‌گویند. 80 درصد از اقتصاددانان ارشد انتظار دارند که رشد اقتصادی در سال جاری بدون تغییر یا تا حدودی قوی‌تر باقی بماند و انتظار دارند که رشد جهانی در پنج سال آینده به سطح بالاتری بازگردد اما در مواجهه با مسائل متأثر از تنش‌های ژئوپلیتیکی، پایداری و انعطاف‌پذیری کمتری دارد.

این نشست رهبران را گرد هم می‌آورد تا بررسی کنند که چگونه اولویت‌های رقابتی می‌توانند متعادل شوند و در عین حال بهبودی را تقویت کرده و همکاری را تقویت کنند. برای غلبه بر پراکندگی ژئوپلیتیکی، سبز و مرتبط با فناوری، تمرکز بر حصول اطمینان از اینکه تجارت برای امنیت، اشتغال و توسعه مفید است، معطوف می‌شود. موضوع اصلی اقتصاد جهانی رابطه چین با غرب است و این، محوری است که جهانی‌شدن به مدت 20 سال حول آن چرخیده است و حفظ این رابطه به طرق مختلف، ریسک‌کردن و تنوع‌بخشیدن به طیف بازیگرانی است که به‌طور مستقیم به‌ویژه در خلیج فارس بر تجارت جهانی تأثیرگذار هستند. این داستان جهانی‌سازی در آینده است. این یک گسست ناگهانی نیست و پویایی اقتصاد جهانی و تجارت بین‌الملل بسیار قدرتمند است، اما اگر با ظهور چندین مرکز و قطب اقتصادی در جهان پیش برویم، می‌توان پیش‌بینی کرد که رشد آن را حفظ کنند. جهانی‌شدن دیگر یک داستان منطقه‌محور نیست و چیزی است که سراسر جهان را درگیر خود می‌کند. آخرین پیش‌بینی‌های اقتصادی نشان می‌دهد سرعت نوآوری در فناوری‌هایی مانند هوش مصنوعی صنایع را به جلو سوق می‌دهد. اما خطرات و تنش‌ها همچنان پابرجاست و تنها با مشارکت همه ذی‌نفعان می‌توان از مرزهای بعدی رشد اقتصاد جهانی فراتر گام برداشت.

 

source

توسط techkhabari.ir