صاحب‌خبر –

طرح انتقال پایتخت به مکران قابل اجراست؟

|

۱۴۰۳/۱۰/۱۹ ۲۳:۳۶:۰۰

روزنامه دنیای اقتصاد با فردین یزدانی کارشناس اقتصاد مسکن گفت‌وگو کرده است.

به گزارش دنیای اقتصاد، بخش‌های مهم این گفت‌وگو را در ادامه می‌خوانید:

  •  طرح انتقال پایتخت به منطقه مکران را نادرست و غیرقابل اجراست. ارائه چنین پیشنهادهایی بیش از آنکه جنبه عملی داشته باشد، جنبه نمایشی دارد و مدتی مطرح شده و حتی ممکن است بررسی‌‌‌هایی نیز در خصوص آن انجام شود، اما در نهایت مشخص خواهد شد که چنین پیشنهادی قابلیت اجرایی شدن ندارد. 
  • انتقال پایتخت، پیشنهادی به شدت هزینه‌‌‌بر بوده و دولت در شرایط کنونی توان اجرای چنین پیشنهادی را ندارد.
  • حتی در صورتی که انتقال پایتخت ایده درست و اجرایی نیز بود؛ منطقه مکران گزینه مناسبی نیست. انتخاب یک شهر مرزی به لحاظ تامین امنیت و پدافند غیرعامل درست نیست. در واقع قرار گرفتن در مرز باعث می‌شود که پایتخت سیاسی کشور، آسیب‌‌‌پذیر باشد. 
  • لازم است پایتخت در منطقه‌‌‌ای واقع شود که نسبت به کل کشور مرکزیت داشته باشد و دسترسی به آن از تمام نقاط کشور میسر و ساده باشد. این در حالی است که منطقه مکران از این منظر نیز فاقد موقعیت مناسب بوده و در چنین شرایطی ارائه چنین پیشنهادی جای تعجب دارد.
  • مساله لزوم توسعه سواحل مکران در دهه‌‌‌های گذشته بارها مطرح شده است؛ درواقع لزوم توجه به توسعه صنعتی و اقتصادی این منطقه از دهه 50 مطرح بود. حتی در سند آمایش سرزمینی نیز بر استقرار صنایع آب‌‌‌بر و صادرات‌‌‌محور به مرز دریای جنوبی کشور تاکید شده بود. اگرچه استفاده از ظرفیت جغرافیایی این منطقه برای توسعه اقتصادی کشور ضروری است؛ اما با انتقال پایتخت و مرکزیت سیاسی این توسعه لزوما محقق نمی‌شود. 
  • انتقال ادارات دولتی با صرف هزینه قابل‌توجه، لزوما توسعه اقتصادی را ایجاد نمی‌‌‌کند. توسعه اقتصادی در مکران نیاز به حل مسائل سیاسی و برقراری ارتباط صحیح با دنیا دارد. در صورت رفع چالش‌‌‌های سیاسی کشور، این منطقه ظرفیت توسعه صنایع معطوف به صادرات را دارد.
  • دولت می‌تواند به جای طرح انتقال پایتخت و یافتن نقطه‌‌‌ای جذاب برای ساخت پایتخت جدید، از تهران تمرکززدایی کرده و از این مسیر که بسیار کم‌‌‌هزینه‌‌‌تر از انتقال پایتخت است، چالش‌‌‌های فعلی تهران را مرتفع کند.

∎​

source

توسط techkhabari.ir