از زمان همهگیری و شیوع گسترده ویروس کووید-۱۹ پنج سال میگذرد، با این حال این ویروس همچنان در کشورهای مختلف جهان در گردش است. اکنون با شروع سال جدید میلادی، این پرسش مطرح است که آیا این وضعیت در سال ۲۰۲۵ تغییر خواهد کرد؟
سه کارشناس به نیوزویک گفتند که سال ۲۰۲۵ از نظر خطر ابتلا به کووید-۱۹ بسیار شبیه سال ۲۰۲۴ خواهد بود.
پروفسور جاناتان بال، ویروسشناس و معاون دانشکده پزشکی لیورپول، میگوید: «فکر میکنم سال ۲۰۲۵ میلادی مشابه سال گذشته باشد و در کاهش ابتلا به انواع مختلف کووید تغییر چندانی در کار نباشد.»
دکتر رابرت اچ. هاپکینز، مدیر بنیاد ملی بیماریهای عفونی، نیز تاکید میکند: «در سال جاری میلادی نیز بهبود ساخت و عرضه واکسن از یک سو و تغییر و جهش کووید-۱۹ از سوی دیگر، ادامه خواهد داشت. به این ترتیب، میتوان گفت تا زمانی که شاهد تغییرات قابل توجه در رفتار عمومی مردم و رعایت بیشتر نکات بهداشتی نباشیم، تغییر چشمگیری در کاهش ابتلا به کووید وجود نخواهد داشت.»
پروفسور کریستف فریزر، اپیدمیولوژیست بیماریهای عفونی و استاد دانشگاه آکسفورد، نیز مانند دو کارشناس دیگر میگوید: «فکر نمیکنم سال ۲۰۲۵ چندان با سال ۲۰۲۴ متفاوت باشد.»
او معتقد است: «باید انتظار داشته باشیم در سال جدید نیز ویروس در سطوح بالا به گردشش ادامه دهد. احتمالا یک یا دو نوع جدید از کووید نیز ظاهر خواهد شد که همچنان به اومیکرون مرتبط باشند. با این حال، به نظر میرسد واکسن و همچنین ایمنی ناشی از ابتلای پیشین باعث شود که بیشتر افراد در برابر کووید تا حدودی ایمن باشند.»
کارشناسان درباره اینکه آیا سطح تهدید کووید-۱۹ ممکن است افزایش یابد و بیش از سال گذشته سلامت عمومی را به خطر بیندازد، نیز گفتند که چنین احتمالی ناممکن نیست، اما بعید به نظر میرسد.
پروفسور جاناتان بال میگوید: «احتمال ظهور نوع جدیدی از ویروس کووید که از نظر ژنتیکی با گونههای قبلی متفاوت باشد بعید نیست. در این صورت، ایمنی از طریق ابتلای قبلی یا واکسیناسیونهای گذشته ناکارآمد خواهد بود. با این حال باید تاکید کنم که این فقط یک احتمال است و نه چیزی که وجودش قطعی باشد.»
به گفته این کارشناس، در حالی که کووید-۱۹ همچنان در حال گردش و آلوده کردن مردم است، بررسیها نشان میدهند که این ویروس تغییر چندانی نکرده است، بنابراین ظهور یک نوع بسیار متفاوت بعید است، البته ناممکن نیست.
دکتر هاپکینز نیز تاکید کرد که باید به تلاش پیشگیرانه در برابر کووید-۱۹ ادامه داد. او معتقد است که بیاعتمادی مداوم به واکسنها در حال شکلگیری است و این مسئله وضعیت را در آینده پیچیده میکند.
به گفته این متخصص، اگر کارشناسان بهداشت عمومی نتوانند در سال ۲۰۲۵ اعتماد عمومی را به دست آورند، پیشرفتهای علمی آینده و ساخت واکسنهای موثرتر علیه انواع جدید این ویروس چندان کارآمد نخواهد بود.
پروفسور کریستف فریزر نیز میگوید: «سیاستمداران در عرصه سلامت عمومی موفقیتآمیز عمل نکردهاند. لازم است که همکاری بینالمللی بیشتری برای پیشگیری از بروز انواع جدید ویروس کووید-۱۹ انجام شود. در عین حال نهادهای بیندولتی نیز با مشکل مواجهاند و گاهی در پیچیدگیها و اظهارنظرهای مقامهای سیاسی گرفتار میشوند.»
در عین حال، هر سه متخصص بر اهمیت تداوم واکسیناسیون برای کنترل آسیب ناشی از کووید-۱۹ تاکید کردند.
دکتر هاپکینز میگوید: «واکسنهای فعلی کووید-۱۹ به پیشگیری از بیماریهای شدید و مرگ ناشی از ابتلا به کووید کمک میکنند، این در شرایطی است که تعداد زیادی از مردم درمورد واکسیناسیون علیه این ویروس اطلاعات تازهای ندارند.»
دکتر فریزر نیز تاکید میکند که «افراد آسیبپذیر، کودکان و افراد مسن باید روند واکسینه شدن را ادامه دهند، زیرا حفظ ایمنی پایدار در این گروهها دشوارتر است.»
این متخصص در عین حال ابراز امیدواری میکند که با استفاده از توالییابی، پیشرفتهای موجود در هوش مصنوعی و مدلسازی تکاملی، راه مقابله با انواع جدید ویروس کووید-۱۹ سادهتر خواهد بود.
به گفته او، امکانات جدید سبب شدهاند انواع جدید ویروس سریعتر شناسایی شوند و زمان بیشتری برای انطباق، ازجمله تولید واکسن برای گونههای جدید، وجود داشته باشد.
این کارشناسان تاکید میکنند که متخصصان درمورد واکسنهای داخل بینی، که ایمنی گستردهتری در برابر بیماری و عفونت ایجاد میکند، مشغول بررسی و تحقیقاند، هرچند هنوز اطلاعات دقیق درباره این واکسنها بهشکل عمومی منتشر نشده است.
source