باتریهای لیتیوم-یونی بخش مهمی از دستگاههای الکترونیکی مدرن هستند که اگر بهطور صحیح مورد استفاده قرار گیرند، بیخطر هستند، اما اگر با احتیاط از آنها استفاده نشود، خطرات قابل توجهی را متوجه فرد استفاده کننده خواهند داشت.
به گزارش ایتنا، باتریهای لیتیومی علیرغم فواید بسیار زیادی که در ارائه انرژی بالا و عملکرد فوقالعاده دارند، خطراتی را به همراه دارند که در صورت عدم استفاده یا نگهداری صحیح میتواند ایمنی شخص را تهدید کند.
این باتریها که در اکثر دستگاهها مورد استفاده قرار میگیرند، به دلیل عوامل متعددی میتوانند آتش بگیرند که به برجسته ترین آنها اشاره می کنیم.
نقص در عایق داخلی
باتریهای لیتیومی حاوی لایههای نازکی از مواد عایق هستند که الکترودهای مثبت و منفی را از هم جدا میکنند.
اگر این لایهها در اثر شارژ بیش از حد یا برخورد آسیب ببینند یا دچار خوردگی شوند، اتصال الکتریکی بین الکترودها ایجاد میشود و در نتیجه اتصال کوتاه ایجاد میشود.
شارژ بیش از حد
اگر باتری بیش از حد شارژ شود یا از حداکثر ولتاژ مجاز فراتر رود، ممکن است منجر به ایجاد گرمای خطرناک در سلولها شود و احتمال وقوع واکنشهای شیمیایی را افزایش دهد که میتواند منجر به فرسودگی باتری شود.
گرمای بیش از حد
دمای بالا میتواند به طور قابل توجهی بر پایداری باتریهای لیتیومی تأثیر بگذارد. هنگامی که دمای داخل باتری در نتیجه استفاده بیش از حد یا محیط نامناسب، (مثلا شارژ شدن در دمای بالا) افزایش مییابد، مواد شیمیایی داخل باتری احتمالا شروع به واکنش ناپایدار کنند.
آسیب مکانیکی یا برخورد
اگر باتری در شریطی قرار گیرد که فشرده شود یا از ارتفاع سقوط کند، ممکن است محفظه آن ترک بخورد یا به الکترودها آسیب برسد و در نتیجه جرقههای کوتاه یا نشت مواد شیمیایی خطرناک مانند سولفید لیتیوم و الکترولیتهای قابل اشتعال ایجاد شود.
این امر میتواند باعث آلودگی محیط زیست یا آسیب به سلامتی در صورت برخورد این مواد و همچنین احتمال آتش سوزی شود.
معایب ساخت
در برخی موارد، باتریها میتوانند دارای نقصهایی در ساخت باشند که در طول زمان منجر به واکنشهای ناپایدار، حتی در شرایط عادی، میشود.
انبساط و انفجار
اگر باتری در معرض افزایش فشار داخلی یا انبساط ناشی از سلولهای معیوب قرار گیرد، ممکن است بسوزد یا منفجر شود که میتواند باعث آسیب سختافزاری و به خطر افتادن ایمنی شود.
آلودگی محیط زیست
شرایط دور انداختن باتریهای لیتیومی کمی متفاوت است. اگر این باتری را مانند زبالههای معمولی، دور بریزید، مواد سمی را وارد محیط زیست میکنید. این امر منجر به آلودگی خاک و آب، قرار گرفتن در معرض حیات وحش و حتی سوختن میشود.
کاهش خطرات
شارژ صحیح یکی از مهمترین اقداماتی است که شما را از خطرات آتش گرفتن باتریهای لیتیومی محافظت میکند و این امر با استفاده از شارژرهای تایید شده و سازگار با باتری انجام میشود.
همچنین نگهداری در مکانهای خنک و خشک و دور از گرما یا رطوبت بالا، یکی از اقداماتی است که خطر آتش گرفتن باتریهای لیتیومی را کاهش میدهد.
همچنین مهم است که باتریها را در معرض برخورد یا فشار بیش از حد قرار ندهید و برای دور انداختن باتریهای قدیمی یا آسیب دیده، توصیه میشود به جای دفع تصادفی آنها در محلهای دفن زباله، این کار را در مراکز بازیافت یا مراکز نگهداری آنها انجام دهید.
source