یک هفته مانده به شروع رسمی جنگ تحمیلی که با بمباران فرودگاههای کشور رقم خورد، مناطق مرزی غربی و جنوبی کشورمان آبستن حوادث بسیاری بودند. هر روز از مرزها اخبار ناگواری شنیده میشد. با هم مروری به وقایع یک هفته پایانی شهریورماه که منتهی به شروع رسمی جنگ شد، میاندازیم.
۲۴ شهریور ۱۳۵۹: این روز با حمله توپخانهای ارتش عراق به پاسگاههای نفت شهر، شلمچه و بیات آغاز شد. گلوله باران پاسگاههای مرزی در آن روزها تبدیل به امری رایج از سوی عراق شده بود. همچنین نیروی زمینی عراق نیز هرازگاهی از مرزهای بینالمللی عبور و پاسگاههای مرزی را یا تصرف یا تخریب میکرد. عراق به پاسگاههای شلمچه، خین و خرمان از توابع خرمشهر تجاوز کرد که در اثر این تجاوز هفت نفر از نیروهای خودی شهید و مجروح شدند. همچنین در این روز معاون شورای انقلاب عراق (عزت ابراهیم الدوری) گفت: عملیات ما برای بازپسگیری هزار و ۳۰۰ کیلومترمربع از خاک عراق تا آخر هفته جاری پایان مییابد. این هزار و ۳۰۰ کیلومتر که الدوری عنوان میکرد، بخشی از خاک عراق بود که اعتقاد داشتند در جریان قرارداد الجزایر باید به آنها تعلق میگرفت، اما شاه پهلوی از این کار امتناع کرده است.
۲۵ شهریور ۱۳۵۹: در این روز کیهان نوشت بعثیها پاسگاه انجیره را تصرف کردند. همچنین عراق پاسگاههای رشیدیه، طاوسیه، صفریه و دویرج را در منطقه فکه با نیروهای زرهی مورد حمله قرارداد. این حمله در ساعت ۱۶:۳۰ شروع شد و در نتیجه آن پاسگاه طاوسیه سقوط کرد. همچنین نیروهای عراقی به جزیره آبادان تجاوز کردند. درگیری در پاسگاه صفریه بین نیروهای خودی و دشمن ادامه یافت و کمی آن طرفتر نیز پاسگاه رشیدیه منهدم شد و به اشغال دشمن درآمد. در خرمشهر نیروهای پاسگاه مؤمنی با مهاجمان درگیر شدند که چند نفر از نیروهای خودی مجروح شدند.
۲۶ شهریور ۱۳۵۹: عراق رسماً اعلام کرد قرارداد ۱۹۷۵ الجزایر را لغو کرده است. این قرارداد مابین پهلوی دوم و صدام در پایتخت کشور الجزایر به امضا رسیده بود. لغو یکطرفه قرارداد الجزایر آخرین قدمهای صدام برای شروع جنگ با ایران بود. همچنین وزارت خارجه عراق طی یادداشتی به کاردار ایران در بغداد اعلام کرد دولت جمهوری عراق تصمیم گرفته است موافقتنامه الجزایر را کان لم یکن اعلام کند.
۲۷ شهریور ۱۳۵۹: در این روز نیز درگیریهای مرزی به شدت ادامه داشت. همچنین در پی درگیری هوایی بین هواپیماهای ایرانی و دشمن، یک هواپیمای عراقی در منطقه فکه در خاک ایران سقوط کرد. محاصره قصرشیرین به دست ارتش عراق که پس از چهار روز مقاومت در ۳۱/۶/۱۳۵۹ به اشغال آنان درآمد، منجر به به ویرانی ۱۲ هزار و ۸۸۲ واحد مسکونی در شهر و روستاهای اطراف آن شد.
۲۸ شهریور ۱۳۵۹: عراق در فکه، دشت آزادگان و آبادان به سرزمین ایران تجاوز کرد، در فکه پاسگاههای فکه، صفریه و دویرج هدف حملات عراق بود. در دشت آزادگان، پاسگاه سوبله زیر آتش دشمن و نیز آبهای ساحلی آبادان در دهانه فاو مورد تجاوز نیروهای دریایی عراق قرار گرفت. وزارت خارجه عراق اعلام کرد کشتیهایی که قصد عبور از شطالعرب را دارند باید پرچم عراق را بر عرشه خود نصب کنند.
۲۹ شهریور ۱۳۵۹: درگیری سنگینی از دهانه اروندرود تا خرمشهر به وقوع پیوست. پاسگاه شیخان در منطقه نوسود به تصرف عراق درآمد. همچنین درگیری وسیعی در اروندرود و حوالی آن بروز کرد. اقدامات عراق در روز ۲۹ شهریور به این ترتیب بود که پاسگاه خین مورد تجاوز قرار گرفت، ترمینال نظامی بندر خرمشهر هدف حمله قرارگرفت، یک کشتی تجاری ایران با گلولههای دشمن بعثی مورد اصابت قرار گرفت و صدمه دید.
۳۰ شهریور ۱۳۵۹: یک روز مانده به شروع رسمی جنگ، بعثیها اروند، خرمشهر، آبادان و پاسگاه مؤمنی از توابع خرمشهر را هدف خمپاره قرار دادند. نیروی دریایی عراق به پاسگاه دریایی ایران در خرمشهر حمله کرد و طرفین با یکدیگر درگیر شدند. در این درگیری یک ناوچه خودی هدف آتش دشمن قرار گرفت و غرق شد. روز بعد (۳۱ شهریورماه) جنگ تحمیلی هشت ساله رسماً آغاز شد.
∎