استعلام چک صیادی بهمنظور اطمینان از اعتبار چک صادرشده انجام میشود و متقاضی را نسبت به ضریب اعتبار این برگه آگاه میکند. در واقع افراد میتوانند با بررسی سوابق حساب و چکهای برگشتی افراد، از نقدشدن برگهای که در دست دارند، مطمئن شوند.
امروز، با روی کار آمدن سامانه استعلام چکهای صیادی، افراد بدحساب نمیتوانند بهراحتی چک بکشند و خودشان و دیگران را به دردسر بیندازند، چراکه متقاضی با فرایندی که بهکمک مجوز بانک مرکزی انجام میشود، میتواند اعتبارسنجی را انجام دهد.
آسانترین روش اعتبارسنجی چک چیست؟
بهجز سرویسهای پیامکی که البته امروز نقش پررنگی در پیگیری امور اینچنینی ندارند، همراه بانکهایی که مورد تایید بانک مرکزی هستند، امنترین و پرسرعتترین بستر را برای دسترسی به سامانه صیاد و استعلام چک صیادی فراهم کردهاند.
با توجه به اینکه امروز، اکثر افراد بخش قابل توجهی از امور بانکی خود را بهکمک همراه بانکها انجام میدهند، در همین راستا، امور مربوط به چک صیادی هم در این نرمافزارها پیشبینی شده تا در حد امکان، نیازی به مراجعه حضوری در بانکها نباشد.
صدور چک از طریق اپلیکیشن تاپ به چه صورت است؟
امکان استعلام و ثبت چک صیادی از همه بانکها در اپلیکیشن تاپ امکانپذیر است. شما کاربران میتوانید از منویی که با ورود به برنامه برایتان باز میشود، روی گزینه سامانه صیاد کلیک کنید. این سامانه بهصورت سیستم شبکه یکپارچه الکترونیکی، امنیت و سرعت بالایی را در امور مربوط به چک فراهم میکند.
برای استعلام، شما به اطلاعاتی نیاز دارید که احراز هویتتان را تکمیل میکند. این اطلاعات، شامل شماره تماس، مشخصات کارت بانکی، کدملی و شماره صیاد برگه چک خواهد بود.
اگر مندرجات برگه چک با اطلاعات سامانه صیاد مغایر باشد تکلیف چیست؟
در استعلام چک صیادی، اگر متوجه شدید که مندرجات چک با آنچه که در سامانه صیاد ثبت شده، مغایرت دارد، بانک مکلف به پرداخت وجه نخواهد بود. بهطور مثال، اگر تاریخ یا مبلغ برگه با اطلاعات سامانه مطابقت نداشته نباشد، اموالی وصول نخواهد شد.
در چنین شرایطی، شما باید با صادرکننده چک تماس بگیرید تا با انجام پشتنویسی، اطلاعات برگه را اصلاح کند که در غیر این صورت ۲ راه پیش رو دارید؛ میتوانید بهشکل حقوقی از صادرکننده شکایت کنید یا از بانک، گواهی عدم پرداخت بگیرید.
وظیفه ثبت چک در سامانه صیاد با چه شخصی است؟
فرد صادرکننده باید قبلاز تحویل چک به گیرنده، نسبت به ثبت آن در سامانه اقدام کند. تا زمانی که عملیات ثبت در سامانه اتفاق نیفتد، برگه صادرشده، هیچ اعتباری ندارد و استعلام چک صیادی ممکن نخواهد بود.
اگر بانک عامل، اپلیکیشن یا نرمافزار نداشته باشد، دارنده چک صیادی چه کار باید بکند؟
بانک مرکزی اعلام کرده که دارندگان چک، باید اطلاعات مربوط به چک را در سامانه صیاد ثبت کنند تا بعداز اخذ تاییدیههای لازم، قابلیت وصول آن را داشته باشند. سوالی که مطرح میشود این است که اگر افراد به ابزارهای غیرحضوری دسترسی نداشته باشند، تکلیفشان چیست؟
در چنین شرایطی، بانک مرکزی مراجعه حضوری برای این افراد را به شعب بانک عاملی که در آن حساب دارند، مجاز دانسته است. در این روش، بانک با هماهنگی افراد، عملیات ثبت چک را انجام میدهد.
آیا چک صیاد طرح قدیم طبق روال قبل پیش میرود؟
با توجه به تصویب قانون جدید چک و اجراییشدن آن، تا زمان پایان برگههای قدیمی و دریافت دستهچکهایی با ظاهر و مندرجات امروزی، صدور و وصول چکها به روال گذشته خواهد بود.
آیا بدون تاریخ بودن چک صیادی که برای ضمانت صادرشده مشکلی دارد؟
براساس ماده ۳۱۱ قانون تجارت، تاریخ، یکی از مهمترین ارکان چک است. در همین قانون هم، ازآنجاییکه ضمانت اجرایی تعیین نشده، نمیتوان چک بدون تاریخ را فاقد اعتبار دانست.
در مجموع باید گفت که قبلاز ارائه چک به بانک و اجرا گذاشتن آن، صاحب برگه باید تاریخ را روی آن درج کند. در غیر این صورت، چک از سوی بانک قابل وصول نخواهد بود.
اگر چک در سامانه صیاد ثبت نشود چه میشود؟
اگر چکی در سامانه صیاد ثبت نشود، دیگر عنوان چک و سند تجاری به آن تعلق نخواهد گرفت و بانک هم در قبال پرداخت پول، مسئولیتی ندارد. این بدان معناست که شما قابلیت استفاده از مزایای این سند تجاری را ندارید.
حالا این سوال مطرح میشود که آیا چنین چکی، هیچ خاصیتی نمیتواند داشته باشد؟ اینطور نیست! چکی که در اختیار دارید، بهعنوان سند بدهی مدنی کاربرد دارد. یعنی شما برای وصول آن باید به دادگاه مراجعه کنید.
آیا در استفاده از چکهای جدید برای افرادی که به هر دلیلی نمیتوانند به اینترنت دسترسی داشته باشند، راه حلی در نظر گرفته شده است؟
با توجه به اینکه امروز، ثبت، انتقال و استعلام چک صیادی، بهصورت اینترنتی انجام میشود، خیلیها میپرسند که اگر کسی به هر دلیلی به اینترنت دسترسی نداشته باشد یا سالمندان از دانش و اطلاعات کافی برای کار با نرمافزارها برخوردار نباشند، تکلیف چیست؟ در این صورت، فقط مراجعه حضوری به شعب بانکی میتواند کارساز باشد.
ممنوعیت صدور چک در وجه حامل شامل کدام چکهاست؟
مطابق با آنچه که بانک مرکزی اعلام کرده، چکهای قدیمی میتوانند بهشکل سابق کارسازی شوند و صدورشان در وجه حامل صورت بگیرد، اما تمامی چکها با ظاهر و مندرجات جدید، مشمول ممنوعیت صدور در وجه حامل هستند.
آیا مسئولیت و عواقب چک برگشتی صرفا متوجه صاحب حساب است یا اعضای هیئت مدیره را هم شامل میشود؟
اگر برگشتخوردن چک برای افراد حقیقی رخ دهد، مسئولیت این فرایند فقط بر عهده فرد مذکور است، چون حساب خالی او، گویای این موضوع بوده که صلاحیت لازم را برای ارائه چک نداشته است. این قضیه در مورد افراد حقوقی، کمی فرق دارد.
افراد حقوقی، یک فرد مشخص نیستند و معمولا به این صورت است که یک شخص بهعنوان نماینده تمامی اعضای هیئتمدیره، همه عملیات مربوط به چکهای برگشتی را بر عهده دارد.
در این صورت، حکم ضرر و زیان مشمول نماینده شرکت بهعنوان فرد حقیقی، خود شرکت و صاحب حساب بهعنوان فرد حقوقی خواهد بود. همچنین مسئولیت کیفری به امضاکننده چک هم تعلق میگیرد.
اطمینان از اعتبار صادرکننده چک
source