افراد موفق ارزش عادتهای خوب را میدانند و مطالعه چیزی است که همهی افراد بزرگ و موفق از آن بهره میبرند. کتابها ذهنمان را باز میکنند و در شکلگیری هویت ما نقش بسزایی دارند.
ایلان ماسک یکی از انسانهای بسیار موفق روی کرهی زمین، بنیانگذار و مدیرعامل میلیاردر اسپیس ایکس و تسلا است. او زمانی که موشکی به فضا نمیفرستد، وقت پیدا میکند تا بنشیند و کتاب بخواند.
هر وقت کسی از او میپرسد که چگونه ساخت موشک را یاد گرفته است، جواب میدهد: «من کتاب میخوانم». او تنها کسی نیست که اهل مطالعه است؛ یک نظرسنجی از ۲۳۳ فرد ثروتمند صورت گرفته است که اکثریت قریب بهاتفاق (۸۸٪) گفتند که هرروز ۳۰ دقیقه یا بیشتر به مطالعه اختصاص میدهند.
خوشبختانه افراد بزرگی مانند ایلان ماسک در انتخاب کتابی که میخواهند بخوانند بسیار جدی عمل میکنند. ایلان ماسک ما را به کتابخانهی شخصی خود میبرد و توصیههای خاص خودش را ارائه میدهد.
کتابهای حمیدرضا صدر؛ نویسنده و کارشناسی که فوتبال را عین زندگی میدانست
ماسک در ۲۸ ژوئن ۱۹۷۱ در پرتوریای آفریقای جنوبی متولد شد. مادر او «مای ماسک»، مدل و متخصص تغذیه است که در ساسکاچوان کانادا متولد شد و در آفریقای جنوبی بزرگ شد. پدر او «ارول ماسک» مهندس برق، خلبان، ملوان، مشاور و توسعهدهندهی املاک آفریقای جنوبی است. ایلان ماسک به ریسکپذیری و داشتن عزتنفس مشهور است.
ماسک از همان دورانکودکی آنچنان در رویاهای روزانهاش دربارهی اختراعات غرق میشد که والدین و پزشکانش آزمایشی برای بررسی شنوایی او انجام دادند. ماسک در زمان طلاق والدینش که ۱۰ سال سن داشت، به کامپیوتر بسیار علاقهمند شد. او بهتنهایی برنامهنویسی را یاد گرفت و هنگامیکه ۱۲ ساله بود اولین بازی که طراحی کرده بود را فروخت.
او در آفریقای جنوبی بزرگ شد و سپس در سن ۱۷ سالگی برای ثبتنام در دانشگاه کوئینز و نرفتن به خدمت اجباری در ارتش آفریقای جنوبی به کانادا مهاجرت کرد. او سال ۱۹۹۲، کانادا را ترک کرد تا در دانشگاه پنسیلوانیا در آمریکا در رشتههای تجارت و فیزیک تحصیل کند.
ماسک سال ۱۹۹۵ اولین شرکتش را با نام Zip2 با برادرش «کیمبال ماسک» راهاندازی کرد. ایلان در حال حاضر با رواج وسایل نقلیهی الکتریکی و سیستمهای حملونقل سریع در صنعت حملونقل، انقلابی بزرگ ایجاد کرده است. او در ژانویهی ۲۰۲۱ از جف بزوس بهعنوان ثروتمندترین مرد جهان پیشی گرفت.
خانوادهاش میگویند که او همیشه در کودکی هرکجا که میرفت همراه با خودش کتاب هم میبرد. این مهندس موفق بهطور قابلتوجهی مخاطبان زیادی در شبکههای اجتماعی دارد که زندگی شخصی و همچنین کتابهای پیشنهادیاش را با آنها به اشتراک میگذارد. ماسک بیشتر موفقیتش را مدیون کتابهایی است که در کودکی و در بزرگسالی خوانده است.
او تاکنون کتابهای زیادی را برای مطالعه معرفی کرده است که ازجملهی این کتابها میتوان به ارباب حلقهها، راهنمای کهکشان برای اتو استاپ زنها، بنجامین فرانکلین: یک زندگی آمریکایی، انیشتین: زندگی و جهان او، ساختارها: یا چرا چیزها نمیافتند، سالار مگسها، هوش برتر: مسیرها، خطرها، راهبردها، صفر تا یک، تصویر بزرگ، اختراع نهایی ما، ماه دلبری خشن است و بنیاد اشاره کرد.
در ادامهی این مطلب ۵ عنوان از کتابهای پیشنهادی ایلان ماسک را معرفی میکنیم:
کتاب «صفر تا یک» اثر بلک مسترز و پیتر تیل سال ۲۰۱۴ منتشر شد. این کتاب توسط افراد زیادی ازجمله حسین راسی، علی بهزادیان نژاد، زینب عفتی و فرهنگ جعفری فشارکی به فارسی ترجمه شده است. کارآفرین و سرمایهگذار «پیتر تیل» میگوید اگر میخواهید آیندهی بهتری بسازید، باید به اسرار و رازها اعتقاد داشته باشید و در کتاب خود میگوید که پیشرفت در تجارت فقط به صنعت فناوری محدود نمیشود بلکه شامل همهی صنایع میشود.
راز بزرگ زمان ما این است که هنوز مرزهای ثبتنشده برای کشف و اختراعهای جدید وجود دارد. در کتاب «صفر تا یک»، کارآفرین و سرمایهگذار معروف پیتر تیل نشان میدهد که چگونه میتوان روشهای واحدی برای ایجاد آن چیزهای جدید پیدا کرد.
تیل با این پیشفرض شروع میکند که ما در عصر رکود تکنولوژی زندگی میکنیم، حتی اگر تلفنهمراه بیشازحد حواسمان را پرت کرده و متوجه آن نشویم.
انجام کاری که شخص دیگری از قبل میداند چگونه انجام دهد، جهان را از ۱ به n میبرد، و چیزهای بیشتری را به آن میافزاید. اما وقتی کار جدیدی انجام میدهید، از صفر به یک میروید. در واقع با این روند بیل گیتس بعدی سیستمعامل ایجاد نمیکند. قهرمانان فردا با رقابت بیرحمانهی امروز در بازار پیروز نخواهند شد. آنها بهطورکلی با کسی رقابت نخواهند کرد، زیرا تجارت آنها منحصربهفرد خواهد بود.
کتاب «صفر تا یک» بعد از این مقدمه، یک دیدگاه خوشبینانه از آیندهی پیشرفت در آمریکا و یک طرز تفکر جدید دربارهی نوآوری ارائه میدهد: این کار با یادگیری پرسیدن سوالاتی شروع میشود که شما را در یافتن ارزش در مکانهای غیرمنتظره سوق میدهد.
ایلان ماسک در مورد این کتاب میگوید: «پیتر تیل چندین شرکت پیشرفتهی بزرگ ساخته است و این کتاب چگونگی روند این موفقیت را نشان میدهد».
در قسمتی از کتاب «صفر تا یک» میخوانیم:
کتاب «سالار مگسها» اثر ویلیام گلدینگ، سال ۱۹۵۴ منتشر شد. تعامل بین دو شخصیت اصلی کتاب به احتمال زیاد رسالت زندگی ایلان ماسک را که نجات بشر است، شکل داده است.
لحظهای تصور کنید که دوباره کودکی خردسال هستید؛ اگر یک روز صبح از خواب بیدار شوید و تنها باشید، چه میکنید؟ اگر فقط چند کودک و نوجوان دورتان ببینید، چه میکنید؟ چگونه زنده میمانید؟ آیا با بچههای دیگر کار میکنید؟ آیا به نجات یکدیگر کمک میکنید یا شروع به دعوا میکنید و فقط به افراد قوی اجازهی زندگی میدهید؟ اینها سوالاتی است که ویلیام گلدینگ در رمان «سالار مگسها» به بررسی آن پرداخته است.
داستان این کتاب ازآنجا شروع میشود که در زمان جنگ هواپیمایی که حامل گروهی از پسران انگلیسی ۶ تا ۱۲ ساله است، در یک جزیرهی متروک در اقیانوس آرام سقوط میکند. خلبان هواپیما کشته میشود، اما بسیاری از پسران از سقوط جان سالم به در میبرند و خود را در یک جزیرهی غیرمسکونی خالی از سکنه میبینند.
پسرها تنها و بدون هیچ فرد بالغ و بزرگسالی در اطرافشان دور هم جمع میشوند و تصمیم میگیرند که پسر جوانی به نام «رالف» را به عنوان رهبر برای خود انتخاب میکنند تا گروه را اداره کند. طولی نمیکشد که رالف متوجه میشود که بزرگ بودن بسیار سختتر از آن چیزی است که فکر میکرد. آنها مجبور میشوند یاد بگیرند که چگونه در یک جزیره زنده بمانند.
ارباب مگسها دربارهی بیگناهی، تمدن و تاثیرات قدرت سوالاتی را مطرح میکند.
در قسمتی از کتاب «سالار مگسها» میخوانیم:
کتاب «راهنمای کهکشان برای اتو استاپ زنها»، اولین کتاب از مجموعهی پنججلدی بسیار مشهور کمدی و علمی-تخیلی است که توسط نویسندهی انگلیسی، داگلاس آدامز نوشته شده است.
ایلان ماسک این کتاب را در سنین نوجوانی در آفریقای جنوبی خواند و در تفکر او نقشی بزرگ و اساسی داشت. ماسک دربارهی این کتاب بینظیر میگوید: «این کتاب یک نکتهی بسیار مهم را بیان میکند؛ اینکه بسیاری از اوقات سوال کردن بسیار دشوارتر از پاسخ است و اگر میتوانید سوالی را بهدرستی بیان کنید، پاسخ و جواب آن، قسمت آسان ماجرا است».
ایلان ماسک همچنین در یکی از مصاحبههایش دربارهی نویسندهی این کتاب میگوید: «هرکسی فیلسوف موردعلاقهی خودش را دارد و فیلسوف موردعلاقه من داگلاس آدامز است».
این کتاب پس از انتشار با استقبال بینظیری روبهرو شد و سال ۱۹۷۹ جزو پرفروشترین کتابهای روزنامهی ساندی تایمز انگلستان شد. ترجمههای بسیار زیادی از این مجموعه تاکنون منتشر شده است و برای تلویزیون، تئاتر، فیلم و حتی یک بازی رایانهای از آن اقتباس شده است.
کتاب «راهنمای کهکشان برای اتو استاپ زنها»، داستان هیجانانگیز سفر آخرین فرد زمینی به فضا را روایت میکند. این کتاب یک کاوش بازیگوشانه و سورئال است که از ماجراهای مردی که در جهان هستی سفر میکند، حرف میزند.
داستان ازآنجا شروع میشود که «آرتور دنت» از خواب بیدار میشود و کارگرانی را میبیند که قصد دارند خانهاش را با بولدوزر خراب کنند تا راهی برای اتوبان جدید، ایجاد کنند. او سعی میکند آنها را متوقف کند اما کارگران به او میگویند که برنامههای ایجادشده برای جادهی جدید چند ماه است که مشخص شده است و او باید مدتها پیش شکایت میکرد.
دوست آرتور «فورد پریفکت» یک فرازمینی است که پانزده سال پیش درحالیکه مشغول تحقیق برای یک راهنمای سفر به نام راهنمای کهکشان برای اتو استاپ زنها بود، روی زمینگیر کرده است. فورد به آرتور میگوید كه زمین در حال نابودی است و این مساله هنگامی تایید میشود كه یك نژاد بوروكرات بیگانه به نام وگونها با سفینههای فضایی از راه میرسند و اعلام میكنند كه قصد دارند زمین را به خاطر احداث بزرگراهی برای كهكشان تخریب كنند.
درست قبل از تخریب زمین، فورد موفق میشود خود و آرتور را نجات دهد و داستان عجیب و زیبای آنها در کهکشان شروع میشود.
در قسمتی از کتاب «راهنمای کهکشان برای اتو استاپ زنها» میخوانیم:
کتاب «بنیاد» اثر آیزاک آسیموف یک چرخه از پنج داستان کوتاه بههمپیوسته است که برای اولین بار به عنوان یک کتاب واحد سال ۱۹۵۱ منتشر شد. سهگانهی بنیاد، مجموعهای از تاثیرگذارترین داستانهای علمی تخیلی است که به خاطر ترکیب بینظیر اقدامات نفسگیر، ایدههای جسورانه و جهانسازی گسترده، مورد تجلیل فراوان قرار گرفته است.
این کتاب یک رمان علمی تخیلی است که در دوران کودکی ایلان ماسک برای او بسیار الهامبخش و تاثیرگذار بوده است. ماسک میگوید این رمان بود که برایش الهامبخش شد تا در اکتشافات فضایی به دنبال کسبوکاری برود.
ماسک در مورد این مجموعه در مصاحبه با گاردین گفت: «درسهای تاریخ نشان میدهد که تمدنها بهصورت چرخهای حرکت میکنند؛ درسی که کارآفرین را ترغیب میکند تا اهداف رادیکال خود را دنبال کند. این مسئله را میتوان از روی چرخهی تمدن بابلیها، سومریها و پس از آنها مصریها، رومیها و چین کاملا مشاهده کرد. بدیهی است که هماکنون در یک چرخهی بسیار صعودی به سر میبریم و امیدوارم که این مسئله همچنان ادامه داشته باشد. اما ممکن است اینگونه نباشد و مجموعهای از رویدادها باشد که باعث کاهش سطح فناوری میشود. این برای اولین بار در طول ۴.۵ میلیارد سال است که امکان گسترش زندگی برای بشریت به آنسوی زمین وجود دارد و باید از این فرصت استفاده کنیم.»
این کتاب دربارهی فروپاشی و تولد دوبارهی یک امپراتوری بزرگ بینستارهای در جهان آینده است.
در قسمتی از کتاب «بنیاد» میخوانیم:
کتاب «زندگی و جهان اینشتین» اثر والتر آیزاکسون سال ۲۰۰۷ منتشر شد. ایلان ماسک میگوید که تحتتاثیر زندگینامهی آلبرت انیشتین فیزیکدان نظری قرار گرفته است. برخی از مشهورترین جملات انیشتین، مانند «مهم این است که از پرسیدن دست نکشید» و «کسی که هرگز اشتباه نکرده است، هرگز چیز جدیدی را امتحان نکرده است»، مستقیما با نگرش و برنامهی ماسک برای شرکتهایش مطابقت دارد.
این کتاب نگاهی دقیق به زندگی فیزیکدان مشهور آلبرت انیشتین میاندازد؛ از چگونگی شکلگیری دوران کودکی، بزرگترین کشفیات و مبارزات شخصی او و چگونگی تغییر تمرکز او در سالهای بعد میگوید، بدون اینکه نبوغ او تا آخرین لحظه عمرش کمرنگ شود.
انیشتین همیشه حس کنجکاوی دوران کودکیاش را حفظ میکند که بخش اساسی و اصلی موفقیت او است. این کتاب زندگی انیشتین را از نزدیک بررسی میکند.
این بیوگرافی همچنین برخی از عواقب ناخواستهی نبوغ او، مانند کاربرد فیزیک هستهای در سلاحهای کشتار جمعی را بررسی میکند. این کتاب به دلیل عمق وضوح شخصیتپردازی، جوایز بسیار زیادی دریافت کرد و با استقبال گستردهی خوانندگان روبهرو شد.
آیزاکسون ابتدا سالهای اولیهی زندگی انیشتین را بررسی میکند. پدرش یک قطبنمای مغناطیسی به او میدهد و هنگامیکه انیشتین در رختخواب با آن بازی میکند، غافلگیر از این واقعیت میشود که این نیرو بر اساس نیروهایی حرکت میکند که او با چشم خود نمیتواند آنها را ببیند. دومین رنسانس کودکی او ناشی از قرار گرفتن در معرض موسیقی بود. مادرش او را وادار كرد كه ویولن بنوازد، سرگرمیای كه اینشتین از آن آموخت كه برخی افكار غیرقابل بیان از لحاظ زبانی را میتوان به زبان دستوری آزاد موسیقی رمزگذاری كرد. انیشتین در اواخر عمرش، هنگام فکر کردن به فیزیک، ویولن مینواخت.
در قسمتی از کتاب «زندگی و جهان اینشتین» میخوانیم:
نظرات بسته هستند.